Nem a csabai a világ legrövidebb kerékpáros útja, látványosság sem lesz

2018. november 21. 14:49 | Varga Diána

Valaki(k) nemrég érdekes táblával próbálták ráirányítani a közfigyelmet egy évek óta fennálló, közúti anomáliára Békéscsabán. Kérdeztünk, hátha kiderül, hogy ki tette ki a táblát, ahogyan arról is érdeklődtünk, miért ekkora ez a kerékpáros út és mennyiből készült. 

A behir.hu közösségi oldalán talán már önök is találkoztak reggeli posztunkkal. A hír nem újkeletű, a viccnek szánt tábla azonban az:

 

 

Hogy ki vagy kik tehették ki a táblát, csak sejtésünk van. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Békés megyei szervezete kérdésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy ők helyeztek ki a poénnak szánt táblát. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely program részeként épült meg a szakasz, mennyiből és ki engedélyezte annak átadását, illetve tervezik-e a rövidke út bővítését? Kérdéseinkre a polgármesteri hivatal Stratégiai és Fejlesztés Osztálya az alábbi tájékoztatást adta: "az említett kerékpárút a Belváros rehabilitáció I. ütemében készült 2014 előtt, 2013-ban, a hatósági előírások szerint. A kerékpárút építésénél, tervezésnél nagyon fontos szempont a biztonság. A kerékpáros biztonságos rávezetése mind a kerékpárútról a közútra, mind pedig a közútról a kerékpárútra, ennek a rávezetésnek az eszköze a rövid (3-10 méter hosszúságú) egyirányú kerékpárút szakaszok. A levezető szakasznál a KRESZ előírásai szerint a kezdetéhez a kerékpárút és a végéhez pedig a kerékpárút vége táblákat kell kihelyezni. Ez a megoldás ilyen helyzetet eredményez. A megítéléshez azonban tudni kell, hogy a kerékpárutak esetében a balesetveszélyes helyek a kerékpárút áthaladása a közúton, és a kerékpáros úttestre történő ráhajtása is. Ezért minden eszközzel védeni kell a kerékpárost, az ilyen rövid kerékpárutakkal is. Egyébként a képen illusztrált helyen egy közös gyalog kerékpárútról történő az úttestre történő -a szakhatóság által engedélyezett- biztonságos lehajtás megoldását látjuk."

 

A tabla egyébként suerda estére eltűnt.

 

Nem ez a legrövidebb kerékpáros út a világon

Összeszedtünk pár érdekességet, rövid (még a kerékpárút hosszánál is rövidebb) internetes keresés után kiderült, hogy nem a fent látható szakasz a világ legrövidebb kerékpárútja, a címet egy Nagy Britanniában található szakasz érdemelte ki. 

 

Kétméteres bicikliút 700 ezer forintért. Fotó: Northfoto

 

Az útszakaszról a Blikk azt írta, hogy az angliai Devon mellett található részt összesen 2000 fontból, azaz 702 ezer forintból építették meg, az indoklás szerint pedig azért építették ilyenre, hogy segítsék a kerékpárosokat a kanyarodásban. 

Egy másik furcsaság a nem is olyan távoli Temesváron található, ahol a tervezők azt gondolhatták, hogy 35 centiméter szélesen kényelmesen elfér bárki, aki kétkerekűvel közlekedik – erről a maszol.ro számolt be az Antena3 csatornára hivatkozva. A biciklisávra 170 ezer eurót költött a helyi önkormányzat. A temesvári polgármesteri hivatal illetékesei nem tudják a jelenség magyarázatát. 

 

A világ legkeskenyebb bicikliútja. Forrás: antena3.ro

 

Egyébként ha a világ legkisebb biciklijével közlekednénk, egyik szakasz sem tűnne annyira kicsinek. Nézzék meg a videót, érdemes.

 

 

Ha találnak még érdekes közlekedési anomáliákat Békéscsabán vagy Békés megyében, küldjenek róla képet a szerkesztoseg@bmc.media.hu-ra, mi pedig igyekszünk kideríteni, mi állhat a dolog hátterében!

További programok »

FEL