Nehezen indult az őszi vetés: magasabb árakra kell számítanunk Békés megyében is

2020. október 28. 08:35 | Csiffáry Zsuzsanna

Az idén közel tíz százalékkal csökken az Európai Unió kukoricatermelése, ami felvitte az uniós átlagnál jobb, de a vártnál gyengébb hazai termés árát is. Az exportkereslet és a hazai felhasználás sem engedi csökkenni az árakat. Megyénkben is számtalan akadállyal kellett megküzdeni az agráriumnak.

Dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei elnöke beszámolt a behirnek, hogy a nemzet gazdaságnak és az agráriumnak a járvány mellett a szélsőséges időjárás is okozott nehézséget.

- Erős csapadékos időszakon vagyunk túl, ami a megyei átlagot tekintve 230 milimétert esőt jelent. Így a kelési időszak elhúzódott a vegetációba, és az őszi betakarítás sem a legideálisabban indult el. Szeptember 20-a után a csak a korai fejlettségű kultúrákat tudtuk betakarítani - nyilatkozott a megyei elnök. 

Hozzátette, hogy az őszi kultúrnövényeknek számító kukorica és napraforgó eltérő arányban kerültek betakarításra. A betakarítást tekintve a napraforgó 100%-osra jelenthető, míg a kukorica és a szója eddig 55%-os. 

- Nehézségek mellett pozitív, hogy nincsenek raktározási problémáink. Illetve országos viszonylatban Békés megye a 3. legnagyobb kukoricaterülettel rendelkező terület. A z előző évben ez 72030 tonna mennyiséget jelentett. Az idei évben hasonló mennyiségre számítunk - fogalmazott Dr. Kulcsár László. 

Továbbá a nehézségek magasabb árpozíciót igényelnek. Így biztosan drágábbak lesznek az őszi kultúrnövények. Figyelembe kell venni, hogy nedves talajon, drágul a gépek működtetése is. A megyei elnöktől azt is megtudtuk, hogy az ideális nedvességtartalom tárolás esetén 13%, és jelenleg 16-23% között van, ami szintén növeli a költségeket. 

 

 

 

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL