Nehéz, ugyanakkor sikeres évet tudhat maga mögött a térség turizmusa

2023. január 10. 13:28 | Vincze Attila

Sikeres, azonban kihívásokkal teli éven vannak túl a térség turisztikai szereplői. A gyulai és a békéscsabai turizmusban a koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldásának hatására fellendülés volt tapasztalható, de az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság újabb nehézségeket okozott a szektorban.

Körösvölgyi sokadalom, Végvári Napok, Pálinkafesztivál – csak néhány olyan nagymúltú esemény Gyulán, melyek tavaly is sokakat vonzottak a városba. A koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldása az elmúlt évekhez képest újból fellendítette a helyi turizmust, például a Várfürdő is többször telt házzal üzemelt.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a behir.hu-nak elmondta, hogy ugyan 2022-ben az energiaválság és az elszabadult infláció által újabb kihívásokkal kellett szembenéznie a szektornak, ennek ellenére sikeres évet zártak.

– A gyulai polgármesteri hivatal adócsoportjának nyilvántartása alapján a jelenlegi feldolgozottsági szint mellett 2022 első tíz hónapjában több mint 480 ezer vendégéjszaka realizálódott Gyula összes szálláshelyén és ez az adat csupán 7 százalékkal tér el az utolsó teljes év, a 2019-es esztendő azonos időszakának adataitól – ismertette. 

 

(b-j) Opauszki Zoltán, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Görgényi Ernő Gyula polgármestere, Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere és Kálmán Tibor Békés polgármestere. Fotó: behir.hu

(b-j) Opauszki Zoltán, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Görgényi Ernő Gyula polgármestere, Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere és Kálmán Tibor Békés polgármestere. Fotó: behir.hu

 

Tavaly nyáron, a pünkösdi hosszú hétvégén rendezte meg Békés, Gyula és Békéscsaba a Háromváros Kerékpáros Fesztivált. A nagysikerű kerékpáros túra jó példája volt annak, hogy a környező települések összefogásával magasabb szintre lehet emelni a térség turizmusát. Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke a 7.Tv Aktuális című műsorában a közelmúltban többek között arról beszélt, hogy 2022-ben is folytatódott a közös munka a Békéscsaba-Gyula Térségi TDM szövetségben.

– Gyula és Békéscsaba turisztikai szakmai szereplői között immár mintegy három éve elindult egy együttműködés, melynek során 2022-ben két olyan közös akciót is megvalósítottunk, ahol fontos elem volt az, hogy a két település nem önállóan, külön-külön folytatott marketingkampányt, hanem közösen, erőforrásainkat egyesítve dolgoztunk – fogalmazott. 

Opauszki Zoltán hangsúlyozta, hogy tavaly szép számokat hozott a békéscsabai turizmus, hiszen az első tíz hónap adatai alapján a vendégéjszakák száma meghaladta az 59 ezret a városban, ami több mint az eddigi rekordot jelentő 2019-es év hasonló időszakában. Emellett a megyeszékhely idegenforgalmi adóbevétele 11 hónap alatt 2021-hez képest több mint a duplájára emelkedett.

További programok »

FEL