Néhány órára tudósok voltak a gyerekek az MCC nyílt napján

2023. május 31. 16:22 | Vári Bianka

Már egészen fiatal korban megmutatkozhat, ha valaki tehetséges. A Mathias Corvinus Collegium szeptemberben újra elindítja a Fiatal Tehetség Programját, melyre a nyílt napjukon toboroztak gyerekeket. Kedden az elsősegélynyújtás, a robotika, a kísérletek, az idegen nyelvek és a média világába is betekinthettek az érdeklődő gyermekek.

Mi történik a lufival, ha egy olyan kémcsőre húzzuk, amelyben ecet és szódabikarbóna van? Hogyan lehet Lego-ból robotot építeni és mozgásra programozni? Hogyan kell újraéleszteni? Milyen a mozgókép világa? Többek között ilyen érdekességeket tudhattak meg azok a fiatalok, akik részt vettek a Mathias Corvinus Collegium nyílt napján. Az intézmény termeiben különböző feladatokat teljesíthettek a tanulók. Az egyikben például a robotikával ismerkedhettek meg.

– Legóból építetünk robotokat, utána beprogramozzuk őket, és elindítjuk, hogy menjenek, forogjanak, trükközünk velük – mondta el a 10 éves Gyebnár Lilla.

A gyerekek saját elképzelés alapján, szabadon is építhettek, az oktató segítségével pedig azt próbálhatták ki a robotokon, hogyan kell utasításokat adni a nekik.

– Alapvetően STEAM-kompetenciákat próbálunk meg fejleszteni. Nincs túl sok időnk, de itt megtanulják, hogyan kell megépíteni egy robotot, hogyan működhet egy robot, és hogyan tudják programozni egy grafikus programozási felületen, hogyan tudják elindítani azt, amit építettek. Ebből hoztunk egy kis ízelítőt, pár robotot, hogyan tudnak mozgatni – magyarázta Jámbor Kornél, az MCC oktatója.

A robotok világától csak néhány lépéssel messzebb már az emberi élet került a fókuszba, hiszen azt mutatták be a gyerekeknek, hogyan kell egy újraélesztést elvégezni. Ezt a bátrak egy próbababán ki is próbálhatták, miközben az oktató a segélyhívó központ diszpécserének szerepébe bújt.

 

 

– Egyrészt játékosan, de meg is tanuljuk, és nagyon tetszik ez egyelőre. Nagyon jó, hogy megtanultam újraéleszteni, ez nekem egy nagyon nagy élmény – mondta Izsó Regina Zsófia.

A gyerekek a különféle állomásokon pecsétet gyűjthettek, a kapott pontokat pedig ajándékra válthatták.

A Mathias Corvinus Collegium idén szeptemberben már harmadik alkalommal indít csoportot a Fiatal Tehetség Programban, melyre a nyílt napon toboroztak diákokat. Ilyenkor a szervezők célja, hogy a gyerekek testközelből élhessék át, milyen programokat tudnak kínálni számukra.

– Jelenleg azokat a most még negyedik osztályos diákokat hívtuk meg, akik szeptemberben kezdik az ötödik osztályt, hiszen a Fiatal Tehetség Programot az 5. évfolyamtól tudják elkezdeni, és egészen 8. osztályig a Fiatal Tehetség Program részesei lehetnek – mondta el Salló Szonja, a békéscsabai régió vezetője.

A fiatalok egy egyszerű regisztrációval jelentkezhetnek a programra, majd szeptemberben történik a felvételi, ahol különböző feladatok megoldásával juthatnak be. 

 

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL