Négyszázan énekeltek együtt

Május 3-án rendezték az Éneklő Ifjúság Békés megyei minősítő hangversenyt és ifjúsági kórustalálkozót a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen kilenc kórus 400 énekese vett részt Békés megyéből. Herczeg Tamás igazgatóhelyettes köszöntője után a közös éneklés ezúttal sem maradt el.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága 2016/2017 tanévben is meghirdette az „Éneklő Ifjúság” minősítési hangversenyt. Az esemény Békés megyének is hagyományosan rangos gyermek-ifjúsági amatőr művészeti eseménye, mely több mint 10 éves múltra tekint vissza. Évről évre bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget nyújt az általános és középiskolai kórusok számára, ezáltal biztosítva nemcsak a városi, hanem a megyei kórusmozgalom utánpótlását és fejlődését.

A „mozgalom” mentorálását 2017-ben – hiányt pótolva, az értékmentés jegyében – a Csabagyöngye Kulturális Központ vállalta fel, ezzel is segíteni kívánva a korosztály hagyományos értékeken alapuló művészeti nevelését, élénkíteni a közösségi művészetek iránti fogékonyságot.

Az Éneklő Ifjúság Kórustalálkozónak idén különös jelentőséget ad, hogy ebben az évben emlékezünk meg Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójára. A találkozó megrendezése ezúttal is a KÓTA országos kvalifikációs rendszerének előírásai szerint történt.

A zsűri elnöke Jámbor Zsolt, a Kecskeméti Református Gimnázium zenepedagógusa, a Psalmus Kórus karnagya, a Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának elnöke. A zsűri tagjai Dr. Dohány Gabriella zenepedagógus, ARTISJUS-díjas karnagy, aki többek között a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Leánykarának karnagya, a Szeged Városi Kórusegyesület titkára, és a “Neveléstudományi kutatásokért” Alapítvány alapítója; valamint Almainé Szabó Gabriella karnagy, ének-zene szaktanácsadó, a szolnoki a Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola Kodály Zoltán leánykarának karnagya, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei KÓTA ifjúsági bizottságának vezetője.

A nap folyamán kiosztott elismerések mind a gyermekek, mind a karnagyok szorgalmas és állhatatos munkájának visszaigazolását is szolgálják, megerősítik és motiválják, továbbá egy-egy iskola összteljesítményét és megítélést gazdagítják.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

EREDMÉNYEK:

Arrisus Ifjúsági Vegyeskar – Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Békéscsaba

A minősítés – ARANY DIPLOMÁVAL ÉS „AZ ÉV KÓRUSA” CÍM

 

BSZC Trefort Ágoston Fiúkórus – Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája

A minősítés – ARANY DIPLOMÁVAL ÉS ORSZÁGOS DICSÉRŐ OKLEVÉL

 

Kodály Zoltán Gyermekkórus – Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Székhelyintézménye

A minősítés – Arany Diplomával

 

Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Leánykara – Szarvas

A minősítés – EZÜST

 

Kränzlein Énekegyüttes  – Gyulai Implom József Általános Iskola

B minősítés – ARANY

 

Implom Kórus – Gyulai Implom József Általános Iskola

B minősítés – ARANY

 

Békéscsabai Lencsési Általános Iskola Gyermekkara – Békéscsaba

B minősítés – EZÜST

 

Csorvási Fiúkórus, ifjúsági kamarakórus – Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

B minősítés – EZÜST

KÜLÖNDÍJAK:

Kränzlein Énekegyüttes  – Gyulai Implom József Általános Iskola

A magyar és német népzenei hagyományok stílusos megjelenítéséért

 

Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Gyermekkara

Az Éneklő Ifjúságon nyújtott igényes és ízléses előadásért

 

Kodály Zoltán Gyermekkórus – Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Székhelyintézménye

Magyar népdalfeldolgozások virtuóz előadásáért

 

Implom Kórus – Gyulai Implom József Általános Iskola

Az igényes műsorválasztásért

 

Forrás: Csabagyöngye Kulturális Központ

Megosztás:

Címke: , ,