Négynapos gasztrobuli és ünnepi megemlékezések Békés megye hétvégi kínálatában

2022. október 20. 08:19 | Kovács Andrea

Az ország egyik legnagyobb gasztrofesztiválja és még sok más program várja megyénkben ezen a hétvégén is a kikapcsolódni vágyókat.

Időrendi sorrendben vesszük végig a környék programkínálatát. Érdemes ránézni a behir.hu programajánló oldalára, illetve a Békés Megyei Programok Facebook oldalára is, hiszen a cikk írását követően is érkezhetnek még friss ajánlatok!

 
Egész hétvégén

A 25. Jubileumi Kolbászfesztivál már csütörtökön elkezdődik, de az ország legnagyobb gasztrobulija vasárnap késő estig várja a látogatókat.

 

Október 21. – péntek

Több településen már pénteken megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Szarvason a Cervinus Teátrum művészeinek előadásával és koszorúzással tisztelegnek a hősök emléke előtt.

Mezőberényben az 56'os emlékparkban dr. Kiss-Rigó lászló szeged-csanádi püspök mond megemlékező imát, majd Lakatos Dóra és R. Kárpáti Péter színművészek ünnepi műsorát tekinthetik meg, ezt követően pedig katonai tiszteletadás mellett koszorúznak.
Az Orlai Petrics Soma születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat részeként a festőművész két alkotást mutatják be és adják át a Városházán.

Békéscsabán a szurkolók két meccset is végigizgulhatnak: 18 órától az MTK gárdája ellen játszik hazai pályán a Békéscsaba NB I-es felnőtt női kézilbada csapata; 19.30-tól pedig igazi rangadó várható a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban, ahol  NB II. Keleti csoport két legerősebb férfi kosárlabda csapata mérkőzik meg egymással.

Gyulán a Vígadóban a Dumaszínház előadója, Mogács Dániel dolgoztatja meg a rekeszizmokat.

 

Október 22. – szombat

Délelőtt tíz órától több rendezvényre is várják az érdeklődőket:

Az év legkisértetiesebb bulija kezdődik a Dobozi Vadászházban. A tizenegy napon át tartó Halloween partin tökfaragó verseny, arcfestés, csintalan bohócok és zombik várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház 10 órakor valamint 16 órakor kezdődő előadásával az évszakok váltakozásait mutatja be.

Szintén 10 órakor kezdődik a Remény-Lak Állatvédő Egyesület szervezésben megvalósuló  jótékonysági futóverseny, Pósteleken.

A Szlovák Kultúra Házában mini kolbászfesztivál tartanak, hiszen hagyományos disznótoros ételekkel várják a gasztronómia iránt érdeklődőket. 13 órától pedig az I. Alföldi Szlovák Kolbász Gyúró Versenyen dől el, hogy ki készíti a legjobb alföldi szlovák kolbászt.

Kétsopronyban, Kemencés tanyán vidéki, tanyasi életforma iránt érdeklődőknek kínálnak érdekes programot, amelyen szakmai előadások, kiscsoportos műhelymunkák, helyi termékek bemutatója és kóstolója is várja az érdeklődőket.

11 órától a kutyás piknikre várják az négylábúakat és gazdáikat a Szarvasi Arborétumban.

A  Békés Megyei Könyvtárban környezettudatos, újrahasznosítással egybekötött robotikai, technológiai foglalkozás kezdődik 15 órától.

Az "Összefogás Újkígyósért" Egyesület amatőr alkotók munkáiból rendez kiállítást, melynek ünnepélyes megnyitóját  szintén15 órakor tartják.

A szurkolók szombaton is két meccsen is drukkolhatnak a csabaiak győzelméért:

17 órától a Békéscsaba 1912 Előre csapata a Nyíregyháza Spartacus gárdáját fogadja a Kórház utcai stadionban.
A BRSE extraligás csapata pedig a 19 órától a kaposvári röplabdás lányok ellen játszik hazai pályán.

Szombat este nemcsak hatalmasat lehet bulizni, komolyabb kulturális programokat is kínálnak a szervezők.

A színház szerelmeseit a Békéscsabai Jókai Színházban 19 órától az "Anconai szerelmesek" zenés vígjáték díszbemutatójára várják, a komolyzenét kedvelőknek pedig Mezőberényben, a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának koncertje kínálhat tartalmas kikapcsolódási lehetőséget. 

 

Október 23. – vasárnap

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulójának tiszteletére több településen tartanak ünnepi megemlékezést.

Békésen 9 órától a ünnepi szentmisével illetve istentisztelettel kezdődik a megemlékezés, majd a Széchényi téren lévő forradalmi emlékműnél ünnepi műsorral és koszorúzásra várják 

Békéscsabán 9.30-tól az Aradi vértanúk ligetéből indulva az 1956-os emlékek nyomában szervez helytörténetei sétát a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület. A békéscsabai önkormányzat pedig11 órától a Jókai színház vígadó termében tart ünnepi megemlékezést.

Gyulán 11 órától az Október 23. téren emlékbeszéddel és ünnepi műsorral készülnek az az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulójára.

További programok »

Kultúra

FEL