Négy Békés megyei versenyző a taekwon-do Európa-bajnokságon

2021. november 22. 11:22 | behir.hu

November 23. és 28. között a spanyolországi La Nucia ad otthont a tavaly elmaradt ifjúsági és felnőtt taekwon-do Európa-bajnokságnak. A versenyre 29 ország 575 versenyzője 1060 nevezést adott le.

2020-ban Pozsonyban lett volna a kontinensviadal, de a koronavírus-járvány miatt eltolódott a verseny. A megmérettetés idén is kiélezett helyzetben kezdődik majd el, de a szervezők abban bíznak, hogy gond nélkül lemegy az EB, amelyet a felnőtteknek 35., az ifjúsági korosztálynak 26. alkalommal rendeznek meg. A szokásoknak megfelelően már előre elkészült a sorsolás, vagyis a küzdelmi versenyzők már otthon tudták, hogy kivel kezdenek. A magyar válogatott kedden utazik ki repülővel, s kiérkezés után kerül sor a mérlegelésre.

A csapatban a Békés megyei taekwon-dosok is helyet kaptak. A battonyai Barátság SE tagjai közül Mezei Nikolett és Rádai Imre képviseli hazánkat. A közelmúltban kick-boksz világbajnokságon is aranyérmet szerző Mezei egyéniben a felnőtt 68 kg-os küzdelemben, speciál törésben, csapatban pedig küzdelemben, erőtörésben és speciál törésben indul majd.

 

Mezei Nikolett (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

Mezei Nikolett (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

 

- Eltelt jó pár nap a kick-box világbajnokság után. Hogy látja utólag a versenyt?
- Hatalmas élményt jelentett, hogy ott állhattam a dobogó legfelső fokán. Nagyon sokat készültünk, hiszen hatalmas váltást jelentett a felnőttek között versenyezni. Itt már fejben is teljes mértékben itt kell lenni, nem elegendő csak kondival bírni.

- Az hogyan alakult, hogy a light-contact áll közelebb hozzá, és mégis kick-light-ban lett világbajnok?
- Én is meglepődtem, de nagyon tetszik a kick-light is, és most úgy hozta az élet, hogy ez lett sikeresebb. A light-contactot sajnálom, remélem a német lányon revansot tudok majd venni a jövőben.

- Az elemzést követően mit lehet ebből hasznosítani a taekwon-do Európa-bajnokságon?
- Azt hiszem, fejben nagyon ott kell majd legyek. Nem szabad szétesnem, ha a mérkőzések akárhogyan alakulnak is, még ha fáradok is, koncentrálnom akkor is kell.

- Hogyan sikerült a felkészülés?
- Nagyon sokat készülünk! Most először felnőttként indulok, ez hatalmas lépcsőfokot jelent felfelé. Úgy érzem, teljesen ki tudtam pihenni magam, alig várom, hogy küzdőtérre léphessek.

- Az ellenfele egy lengyel versenyző lesz. Küzdött már vele?
- Nem, az egész mezőny teljesen ismeretlen, a lengyel lány is, nem láttam még küzdeni.

- Mi várható az Eb-n?
- Megpróbálok mindent kihozni magamból, amit tudok, ebben edzőim is teljes mértékben segítenek.

Mezei Nikolett ellenfele a lengyel Zuzana Gazdala lesz majd a legjobb nyolc közé jutásért. A másik versenyző Rádai Imre lesz, aki többszörös töréstechnikai országos bajnokként a csapat erőtörésben és csapat speciál törésben, illetve küzdelemben indul majd. Testvére, Rádai Roland ezúttal edzőként vesz részt a versenyen.

 

Rádai Imre (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

Rádai Imre (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

 

- Mezei Nikivel ugyanúgy indulunk neki, mint a kick-box világbajnokságnak. Azt szeretnénk, ha maximumot teljesítene, külön elvárásunk nincs, jó lenne, ha dobogóra állhatna, hiszen újonc a felnőtt mezőnyben. Felkészülése jól sikerült, nagy segítség volt, hogy hét közben Szegeden tudott edzeni, hétvégeken pedig itthon edzettünk. A súlyával nincs probléma, sérülése sincs, reméljük, fejben is ott lesz. Imre bátyám önállóan készült erőtörésben és küzdelemben is. Rutinos, régi versenyző, szerintem a felnőtt csapattal dobogóra is tud majd állni – fogalmazott Rádai Roland.

 

Barta Dorina (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

Barta Dorina (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

 

A magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub szintén két válogatottal készül Spanyolországba. Barta Dorina ifjúsági korosztályban 60 kg-ban indul küzdelemben, és az ifjúsági erőtörésben, míg Priskin Ferenc felnőtt egyéni speciál törésben, csapat erő és speciál törés versenyszámban indul majd. Barta Dorina ellenfele az angol Ellena Lobley lesz a legjobb 16 közé jutásért.

- Tudatosan készültünk erre, ami azt jelenti, hogy bár sok versenyszám létezik a taekwon-do-ban, de specializálódni kell! A nemzetközi tapasztalat az, hogy nem lehet mindenben versenyképesnek lenni! Így kiválasztottuk azokat a versenyágakat, ahol a legeredményesebbek lehetnek. Dorinánál a küzdelmet és az erőtörést, ebből az utóbbi az elsődleges, mert ebben a magyarok hagyományosan eredményesek voltak idáig. Így sikerült egy hosszú válogatási folyamat végén bekerülni a válogatottba. Az utolsó két versenyét is simán nyerte töréstechnikában. Itt a kéz él, köríves rúgás és oldalrúgás az, amit be kell mutatni, s ezt pontozzák, minden eltört lap 3 pontot ér. Bizakodó vagyok, dobogóra várom, mert jól sikerült a felkészülése. Persze, sok minden befolyásolhatja az eredményt, mert ez az első nagy világversenye – fogalmazott a klub vezetője.

 

Priskin Ferenc (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

Priskin Ferenc (Fotó: Békés Megyei Harcművész Szövetség)

 

Tamás József kiemelte: Priskin Ferenc tanítványa története különleges, hiszen, mint segítő testnevelő tanár kolléga 2017-ben részt vett az általunk rendezett magyar bajnokság lebonyolításában Békéscsabán. A törésnél segített, megtetszett a neki a taekwon-do, mivel ugróatléta volt, a speciális, akrobatikus rúgótechnikákat könnyebben sajátította el. Feidézte: megnyerte a magyar bajnokságot, mind az öt versenyszámot, ezzel a teljesítménnyel már döntőbe lehet kerülni. Bízik abban, hogy húzóembere lehet a csapatnak is, hiszen mindenben jó.

- Most már csak mentálisan kell készülnie, hiszen pénteken lezártuk a technikai és fizikai felkészítést. Ne érezze tehernek az elvárásokat, az a lényeg, hogy sikeres legyen mind az öt versenyszámában. Ez a célunk, aztán majd meglátjuk, hogy ebben az erős mezőnyben ez mire lesz elég – tette hozzá a klubvezető.

 

További programok »

FEL