„Ne tartsunk szemkontaktust” – ajánlja a szakember kutyatámadás esetére

2020. október 30. 08:08 | Sipos Gábor

A hideg beálltával egyre beljebb húzódnak a kóbor kutyák a városokba. A járókelők településrésztől függetlenül számíthatnak a megjelenésükre. Ezek az állatok a legtöbb alkalommal jobban tartanak az embertől, mint az tőlünk, de jobb félni, mint megijedni, mondják a szakemberek.

Pálfi Péter, a Dogland Kutyasuli és Kisállatpanzió vezetője a behir.hu megkeresésére elmondta, hogy semmi esetre se közeledjünk indulatosan a kóbor kutyákhoz. Ha az állat agresszív, tehát vicsorog és morog, esetleg támadásra készül, akkor igyekezzünk távolodni tőle. Ha kerékpárral vagyunk, akkor a bicikli minden esetben köztünk és a megvadult eb között legyen.

– Szituációfüggő a viselkedés, alapvetően nem szabad provokálni őket. Ha a kutya már a személyes terünkbe lépett, tehát olyan 1-1,5 méter távolságon belül tartózkodik és van a kezünk ügyében valamilyen tárgy, akkor tartsuk azt felé és bízzunk abban, hogy arra fog rákapni, tehát zsákmánynak tekinti. Ha tudunk, akkor lassan hátráljunk el úgy, hogy a szemünkkel kövessük a kutya mozgását, de ne tartsunk vele szemkontaktust – hangsúlyozta a kutyakiképző. Pálfi Péter elmondta még, hogy jó szolgálatot tehet valamilyen hangkeltő eszköz, létezik például kutyariasztó síp, amit eredményesen alkalmazhatunk kutyatámadás esetén.

Ha valaki kóbor kutyát lát és az nem agresszív, tehát megfogható, akkor érdemes a gyepmesteri telefonszámot hívni vagy a Csabai állatvédőket értesíteni. Ha a kutya elszalad, akkor annak a befogása szinte lehetetlen, hisz 10 perc múlva már máshol lesz, nem tudják megtalálni. Ezt már kérdésünkre válaszolva Kiszely Zoltánné Tünde hangsúlyozta.

– Ha befogás után eljut hozzánk egy kutya, első lépésként szeretnénk visszajuttatni a gazdájához. Amennyiben van chip az állatban, de nincs regisztrálva vagy nincs telefonszám a chip mellé, akkor nagyon nehéz dolgunk van. Két hétig nálunk lesz a kutyus, de utána igyekszünk neki új gazdát keresni – mondta a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének elnöke.

A Csabai Állatvédők menhelyén jelenleg rengeteg kutyus van. Tavasszal és ősszel kutyadömping van a menhelyen, rengeteg kidobott, árokparton és erdőszélen hagyott néhylábú kerül a kennelekbe. A szakemberek a felelős kutyatartásra buzdítanak mindenkit és kérik a gazdákat, hogy amennyiben nem tudnak vagy nem szeretnének kölyökkutyát, illetve kutyákat megtartani, abban az esetben éljenek az ivartalanítás lehetőségével. Rendszeresen van ingyenes ivartalanítási akció Békéscsabán, jelenleg is közel négyszázan jelentkeztek az őszi akcióra.

A következő díjmentes ivartalanítási felhívásra januárban lehet számítani.

Itthon

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület is segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Ismét szárnyakat bontanak a Karácsonyi Angyalok, hiszen Bonnyai Sándor hatodik éve gyűjt adományokat a nehéz sorsú gyermekek számára. A „Karácsonyi angyalok” elnevezésű akció – a járvány miatt – idén a Békés megyében élő rászorulókat segíti elsősorban, de a szervező bízik abban, hogy a kárpátaljai nehéz sorsú gyermekeknek is tud juttatni az adományokból. A karácsony előtti akcióhoz idén is csatlakozott a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület.
18:35
FEL