NAV: Szerda éjfél a módosítás határideje

2020. május 19. 06:13 | Csiffáry Zsuzsanna

Szerda éjfélig van ideje módosítani, változtatni a személyi jövedelemadó bevallás-tervezetén, valamint az 1+1 százalék felajánlásán annak, aki erre még igényt tart. A felajánlásokat kizárólag a NAV-nál regisztrált szervezetek kaphatnak.

A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható. Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok a NAV infóvonalán, vagy weboldalán is kérhetnek segítséget.

Aki nem változtat a tervezetén, az őstermelőket, áfás magánszemélyeket és a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó vállalkozókat kivéve, annak a kiajánlott tervezet lesz az érvényes bevallása, május 20-a után. Május elejéig csaknem 530.000 ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán a bevallási tervezetét a NAV- tól.

– Az SZJA 1+1 százalékról csak úgy, mint a korábbi években, május 20-ig lehet rendelkezni, tehát ezen a héten szerda éjfélig. A tapasztalatok szerint a legtöbben gyermekek gyógyítására vagy állatmenhelyek támogatására ajánlják fel adójuk 1+1 százalékát - fogalmazott Jegyinák Attila a Nemzeti Adó, - és Vámhigazgatóság sajtóreferense. 

 

 

Az ügyintézéshez ügyfélkapus hozzáférés és a NAV webes kitöltő programja szükséges. A felajánlásokat kizárólag a NAV-nál regisztrált civil szervezet, valamint technikai számmal rendelkező vallási közösség és a kiemelt költségvetési irányzat, 2020-ban a Nemzeti Tehetség Program kaphatja. 

 

Ahány szervezet, annyiféle felhasználás

A Békéscsabai Kosárlabda Klub leginkább a nyári táborokat és kisebb kupasorozatokat finanszírozza a felajánlásokból. A klub vezetőedzője elmondta, hogy a kapott összeget december 31-ig kell elkölteniük. 

– Egyre több 1+1 százalékos felajánlást kapunk. A nálunk kosarazó 150 gyermeknek köszönhetően széles körben elterjedt, hogy az adó 1+1 százalékot mi is felhasználjuk. Az összeget elsősorban az utánpótlásra próbáljuk fordítani – mondta el Jancsika Árpád, a Békéscsabai Kosárlabda Klub vezetőedzője. 

 

 

Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok hívhatják a NAV 18-19-es infovonalát vagy a hivatal weboldalán találhatnak segítséget.

További programok »

Gazdaság

FEL