Nagyobb biztonság: Új térfigyelő kamerákat szereltek fel Békéscsabán

2021. május 12. 07:21 | Vincze Attila

A békéscsabai önkormányzat nemrégiben tíz új térfigyelő kamerát szerelt fel a város forgalmasabb köztereire. Az eszközök kihelyezése a helyiek biztonságérzetét jelentősen növelheti, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy ahol van kamera, ott kevesebb bűneset történik.

Az elmúlt hetekben új térfigyelő kamerákat szereltek fel a szakemberek Békéscsabán a Lencsési lakótelepen. Ezúttal összesen tíz darab, a mai igényeknek minden tekintetben megfelelő kamerát telepített a helyi önkormányzat, ebből ötöt a lakótelepen, kettőt Jaminában, kettőt a piacnál és egyet pedig a belvárosban. A közterületi kamerahálózat bővítése a nemrégiben lezárult SMART közvilágítási projekt részeként zajlott. Az utóbbi öt évben tizennyolcról hatvannégyre emelkedett a térfigyelő kamerák száma a megyeszékhelyen, így a csabaiak ezentúl még nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

– Nagyon szoros összefüggés van a közterületi szabálysértések és bűncselekmények csökkenése, illetve a kamerarendszer bővítése között. Megfigyelhető, hogy jóval kevesebb rendbontás, vagyon vagy személy elleni bűncselekmény, szabálysértés történik azokon a helyeken, amelyeket kamera figyel meg – hangsúlyozta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A bűnügyi statisztika alapján ugyanis évről évre csökken a közterületen elkövetett bűncselekmények száma Békéscsabán, ez pedig a kiterjedt kamerarendszernek is köszönhető. Az eszközök által rögzített felvételek közvetlenül a közterületfelügyelethez érkeznek be online, de a rendőrség is megkaphatja a felvételeket, így, ha kell, akár azonnal be lehet avatkozni.

– Az ügyeletes azonnal az adott helyszínre tudja küldeni a közterületi állományt, amint látja, hogy milyen jogsértés van folyamatban, illetve eldönti, hogy szükséges-e a rendőri intézkedés vagy sem. A felvételeket elsősorban a hatóságok kérhetik be tőlünk, mert azokat bizonyítékként is fel tudják használni – mondta megkeresésünkre Makszin András, a Közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálat csoportvezetője.

Az éjjel is látó kamerák nagyfelbontású képeket közvetítenek a városi helyszínekről. A közelmúltban történt buszmegálló rongálások tetteseit például a térfigyelő kamerák felvételeinek segítségével fogták el a hatóságok.

További programok »

FEL