Több szem többet lát

2016. május 14. 13:10 | Varga Diána

Még több kamera figyeli majd a köztereket a megyeszékhelyen. A „Békéscsaba Biztonságáért” elnevezésű programban a már működő térfigyelőkamera-rendszert bővíti a város saját forrásból, de ezen túl a közterület-felügyelők is nagyobb számban óvják a lakosság biztonságát.

Jóval kevesebb a közterületen elkövetett bűncselekmények száma az olyan városokban, ahol több a térfigyelő kamera. Ezért döntött úgy a közgyűlés áprilisban, hogy bővítik a kamerarendszert Békéscsabán. Ennek hátteréről korábban a 7.Tv Szempont című magazinjában beszélt a város polgármestere.

– Év elején született az előterjesztés, hogy 15 millió forintot fordítsunk erre a feladatra, azaz a közterületi kamerarendszer bővítésére – mondta Szarvas Péter. -  Mivel ebből a szempontból gyerekcipőben jár a város, múlt héten arról döntöttünk, hogy még 10 millió forintot hozzáteszünk az előirányzott összeghez, tehát összesen idén 25 millió forint áll rendelkezésre, hogy a kamerarendszert bővítsük.

Még a belváros rehabilitációjának első ütemében szereltek fel hat kamerát, a másodikban már nyolc eszköz helyeztek ki. Emellé a város tizenkét pontján helyeznek ki szeptemberig új térfigyelőket, amelyek nagyban megkönnyítik a rendőrség munkáját. Így ugyanis könnyebben fel tudják deríteni a bűncselekményeket.

– Ez persze nem teszi feleslegessé a közterület-felügyelők munkáját. Békéscsaba 3600 hektáros belvárosában napi nyolc órás szolgálatot teljesítenek és várhatóan már nyáron nagyobb létszámban vigyáznak a város közbiztonságára. A hét közterületfelügyelő mellé még kettő jön  – mondta Makszin András, a Közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálat csoportvezetője. - Így több lehetőség jut a belvárosban, munkaidőben, főleg a Százas ABC előtt kialakult helyzet ellenőrzése, illetve a kialakult jogsértések megelőzése céljából kerül sor a fokozott járőrszolgálatra.

Nemrég még az Andrássy úton panaszkodtak arra a lakók, hogy hajléktalannak tűnő emberek zaklatják őket. Ez a probléma azóta áthúzódott a Kazinczy lakótelepre. A több térfigyelő kamerától és a közterületfelügyelők számának emelésétől a város azt várja, hogy ezt a helyzetet vissza tudják szorítani.

További programok »

FEL