Nagykorúvá vált a békéscsabai felsőoktatás

2016. május 7. 05:28 | Varga Diána

30 éves a békéscsabai felsőoktatás. A jubileumot konferenciasorozattal ünnepelték a Szent István Egyetem békéscsabai campusán. Az előadásokra több mint 120 szakember közel 80 előadással készült, köztük több neves előadó.

Aradról, Besztercebányáról és Temesvárról is érkeztek meghívottak azért, hogy együtt ünnepeljék a békéscsabaiakkal a helyi felsőoktatás fennállásának jubileumát. Ők fogalmaztak úgy: 30 éves kor alatt habár az ember már sokmindenre képes, mégis a harmadik ikszet követően válik éretté. Mint mondták, így van ez a békéscsabai felsőoktatással is. A Békési megyeszékhelyen először 1972-ben kérelmezték egy főiskola elindítását. Végül 14 évvel később, 1986-ban vált valóra az elképzelés.

A városban jelenleg a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara található. Ahogy az elhangzott, a felsőoktatási intézmény nem csak itt, hanem országszerte küzd a hallgatói létszámok csökkenésével, ám már elindultak az ezzel kapcsolatos konzultációk. 

Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora kérdésünkre elmondta: a felsőoktatási intézmény folyamatosan elemzi azt, hogy mit tud tenni annak érdekében, hogy a fenntartható működés továbbra is biztosítható legyen, ám mint mondta, van egy határ, amit az egyetem házon belül meg tud tenni és tovább lépni. Szerinte ehhez kell a települések, a régió segítsége, ösztöndíjakkal, támogatásokkal, programokkal, lakásokkal, az életpályamodell kialakításával. Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a SZIE Békés megyei karain továbbra is follyanak felsőktatási képzések.

A jubileumot konferenciasorozattal ünnepelték, a téma „A magyar gazdaság és társadalom a 21. század globalizálódó világában” volt. Előadó volt például dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke, aki a szervezet működéséről adott összegzést. De Domokos László, az  Állami Számvevőszék elnöke is beszélt arról, hogyan stabilizálódott a válság után a magyar gazdaság és hogyan tud felzárkózni Magyarország. A konferenciára több mint 120 szakember közel 80 előadással regisztrált. A plenáris ülést követően 10 szekcióban folyt tovább a szakmai munka.

FEL