Nagy Richárd: Az ország legjobb utánpótlás nevelő klubjai közé tartozunk

2020. október 30. 15:43 | Hidvégi Dávid

A kormány határozata szerint 1 milliárd 91 millió forintból épül kézilabda munkacsarnok Békésen. A beruházás nem csak a városnak, hanem a Békési Férfi Kézilabda Clubnak is nagy segítséget jelent, amely évek óta kiemelkedő utánpótlással bír. A klub jelenéről és jövőjéről Nagy Richárd ügyvezetővel beszélgettünk.


– Mikor vette át a kft. irányítását?

– Közel egy éve, 2019 decemberében vettem át a Békési Férfi Kézilabda Kft. ügyvezetői pozícióját Polgár Zoltán alpolgármesteri kinevezését követően. Korábban több éven keresztül mellette dolgoztam, így sok mindenre volt rálátásom az előző években.

 

– Milyen "örökséget" kapott az előző vezetéstől?

– Az elmúlt években folyamatosan fejlődött sportszervezetünk. Egy jól felépített utánpótlás-rendszerrel rendelkezünk, melynek csúcsán az évek óta stabil NB I/B-s felnőtt csapatunk áll. Nagyjából 160 sportolóval foglalkozunk az óvodásoktól a felnőttekig.

 

– Hogyan értékeli az előző, félbemaradt idényt?

– A 2019/20-as bajnoki szezont márciusban lezárták és az addigi eredményeket törölték. A felnőtt csapatunk a gyengébb őszi szereplés után tavasszal négy mérkőzésből hármat megnyert, egyedül a jelenleg NB I-ben szereplő Ceglédi KKSE csapata tudod nyerni egy góllal Békésen, így elmondható, hogy lendületben voltunk. Emiatt minket különösen érzékenyen érintett a bajnokság felfüggesztése. Az utánpótlás csapataink az első osztályú bajnokságok felső házában szerepeltek, ahol sok szép eredményt elérve teljesítettek. Ez alapján kijelenthetem, hogy bár csonka, de eredményes szezont zártunk.

 

– Megviselte-e a csapatot az akkori leállás?

– Márciusban a leállással a közös edzéseket is fel kellett függesztenünk. A Magyar Kézilabda Szövetség ajánlásai alapján áttértünk az otthoni tréningekre, amivel persze nem lehetett pótolni a közös munkát. Azt gondolom, mentálisan volt a legnehezebb átvészelni ezt az időszakot, hiszen ez mindenki számára egy teljesen új szituáció volt, tele bizonytalansággal. A hosszú szünet után mindenki nagyon várta a közös edzéseket.

 

– Milyen céljai vannak a csapatnak az új szezonban?

– Úgy hiszem, hogy az utánpótlás nevelés és a stabil felnőtt csapat elválaszthatatlan egységet képez. Ez az egység Békésen jól működik. A Magyar Kézilabda Szövetség az elkövetkezendő időszakban az NBI/B-s bajnoki rendszer átalakításán dolgozik, terveik szerint a kelet és nyugat összevonásával egy 16 csapatos bajnokságot kívánnak létrehozni. Óriási harc folyik majd ezért a 16 helyért, de természetesen az elsődleges célunk nem lehet más, mint megtartani az NBI/B tagságunkat a létszámcsökkentés ellenére is!

 

 

– Hogyan teljesít eddig idén az együttes?

– Bár a bajnokság szeptember közepén elindult, nagyon sok mérkőzést halasztanak el a koronavírus miatt. Nálunk idáig nem voltak megbetegedések, ennek ellenére sajnos a legkevesebb mérkőzéssel rendelkező együttesek közé tartozunk az aktuális ellenfeleink érintettsége miatt. Hat mérkőzésből négy elmaradt, így a tabella nem mutat teljes képet. Ami miatt hiányérzetünk van, az, hogy nem tudtuk itthon tartani a két pontot a Szeged ellen.

 

– Milyenek az erőviszonyok az NB I/B keleti csoportjában?

– Évek óta nagyon kiegyensúlyozott a bajnokság, sok mérkőzés 1-1 találattal dől el. Minden megszerzett pontnak nagy jelentősége lesz a végelszámolásnál.

 

– Mennyire örül a klub az új munkacsarnok megépülésének?

– Óriási dolog Békés és sportszervezetünk életében ez a beruházás. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség munkacsarnok építési programjában többek közt Békést jelölte ki egy új sportkomplexum felépítésére. Egy mérföldkő az életünkben, hiszen a jelenlegi infrastrukturális lehetőségeinket kinőttük.

 

– Mekkora segítséget nyújt majd a csarnok az utánpótlás nevelésnek?
– Jelenleg a városban egyetlen szabvány méretű kézilabda pálya van, így még inkább felértékelődik az, hogy 12 korosztályban versenyeztetünk csapatokat a legkisebbektől a felnőtt csapatig. Ez azt jelenti, hogy egy időpontban több csapatnak is van edzése a Városi Sportcsarnokban, amely jelentősen megnehezíti az elvégzendő edzésmunkát. Még a jól felkészült edzőink is akadályokba ütköznek, hiszen a játék sok elemét lehetetlen félpályán oktatni. A legkardinálisabb problémánk oldódik meg a sportcsarnok elkészültével.

 

– Milyen szerepet tölt be országosan most a békési kézilabda és milyen szerepet tölthet majd be a beruházás megvalósulása után?

– Évek óta az ország legjobb utánpótlás nevelő klubjai közé tartozunk. Minden korosztályban a legmagasabb osztályban versenyeznek gyermekeink. Büszkék vagyunk arra, hogy jelenleg a felnőtt csapatunk felét saját nevelésű játékosok adják. Az NB I-es kluboknál is több, Békésen nevelkedett játékost találhatunk, illetve a felnőtt válogatottban egyre több szerep hárul két volt játékosunkra, Győri Mátyásra és Fekete Bálintra. Ezen az úton szeretnénk továbbmenni.

További programok »

FEL