Újabb mérföldkő a békési kézilabdában – Megépült az 1,1 milliárdos csarnok

2022. július 27. 17:11 | Hidvégi Dávid

1,1 milliárd forintos állami támogatásból épült kézilabda-munkacsarnok Békésen, amelyet hivatalosan szerdán adtak át. Az új létesítményt a Békési Férfi Kézilabda Club utánpótláskorú sportolói vették birtokba, de azt az oktatási intézmények diákjai is használhatják majd a jövőben.

A békési lett a 17 közül a második kézilabda munkacsarnok az országban, amely elkészült a Nemzeti Sportközpontok programban. A város polgármestere elmondta: az új létesítményt nem csak a kézilabdázók használhatják, hanem a két legközelebbi oktatási intézmény is tarthat itt testnevelés órákat.

– Azt gondolom ezzel a csarnokkal új arculatot kap a város. Ha valaki végig megy a Fáy utcán akkor láthat egy gyönyörű, a tájba illeszkedő sportcsarnokot, egy futópályát és egy fitneszparkot. Olyan szabadidős helyszíneink vannak, amelyel nem csak az élsportot szolgálják, hanem az itt lakók mindennapi életét is – fogalmazott Kálmán Tibor.

 

 

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: a kormány 2010 óta megháromszorozta a szabadidősportra, és több mint duplájára emelte a diáksportra jutó támogatásokat. Dankó Béla hangsúlyozta: az új munkacsarnok a sportszakmai munka mellett a mindennapos testnevelést is segíti.

– 2012-ben bevezettük a mindennapos testnevelést, azóta elértük, hogy az országban 1,2 millió gyermek sportoljon mindennap a tanítási időben - ezáltal is sokkal egészségesebbé és boldogabb emberré válva – tette hozzá.

Az 1700 négyzetméteres csarnokban a kivitelezők 150 ülőhelyes nézőteret, konditermet, szertárt, öltözőket, irodákat és mosdókat alakítottak ki. Az új létesítményben a Békési FKC utánpótlás edzői látják majd el a szakmai munkát.

 

 

– Húsz évvel ezelőtt elindult egy olyan utánpótlás fejlesztés, amelynek köszönhetően a Békési FKC az egyik legjobb hazai utánpótlásnevelő csapat lett. Ezt az is bizonyítja, hogy az ország öt olyan csapatában vagyunk benne, amelynek minden utánpótlás korosztálya az első osztályban játszik – emelte ki Polgár Zoltán alpolgármester, aki korábban a klub ügyvezetőjeként sokat tett a munkacsarnok megvalósításáért. Emlékeztetett: 1993-ban adták át az első sportcsarnokot a városban, 2002-ben pedig megalakult az önkormányzati tulajdonú kézilabda kft.

 

A Békési Férfi Kézilabda Clubnak jelenleg 168 játékosa van, ebből 150-en utánpótlás korúak, akik közül 31-en óvodába járnak. Az egyesület a megnövekedett létszám mellett nehezen tudta megtartani edzéseit a régi helyszínen, ezért a munkacsarnok megépülése egy újabb mérföldkő az 1958-ban alapított egyesület életében.

– A munkacsarnok óriási dolog lesz ez a sportszervezetünk életében, hiszen ez idáig versenyidőszakban délutánonként a városi sportcsarnokban három idősávunk volt. Emiatt jellemzően félpályán is kellett edzenünk az utánpótlás csapatainkkal. Talán nem kell elmondanom, hogy egész pálya és a félpálya között óriási minőségbéli különbség van – fogalmazott a fejlesztés kapcsán Nagy Richárd, a klub ügyvezetője.

A Békési FKC a tervek szerint a legtöbb utánpótlás edzését és mérkőzését az új munkacsarnokban tartja a jövőben. A felnőtt együttes a tréningjeit és NB I/B-s bajnoki találkozóit továbbra is a városi sportcsarnokban rendezi majd.

További programok »

FEL