Nagy az érdeklődés a húsvéti programok iránt Gyulán

2023. április 9. 19:26 | Vincze Attila

Többek között hagyományos tojásdíszítés és "szagos lötty" készítés is várta az érdeklődőket húsvét vasárnap a Gyulai várban és az Almásy-kastélyban. Az ünnepi programokon a városba érkező turisták nagy számban vettek részt.

A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szombattól hétfőig bezárólag számos családi programot kínál a Gyulai várban és az Almásy-kastélyban, valamint a kastélyparkban. Az igazi programkavalkád azonban húsvét vasárnap indult el a két intézményben. A várban olyan autentikus tojásdíszítési technikákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, mint a berzselés és az írókázás.

 

 

A vár udvarán és a kastélyparkban egész nap régi, hagyományos játékok várták elsősorban a gyerekeket, de számos felnőtt is kipróbálta a lengőtekézést vagy a célbadobást. Miközben a legkisebbek cuki nyulakat nézegethettek a kastélyparkban kialakított nyúlbirodalomban, addig délután a nagyobbak "szagos löttyöt" készíthettek a Stefánia-szárnyban kialakított csemegetárban. Ez egy olyan, nem túl intenzív illatú házi kölni, amely illóolajokból és gyógynövényekből áll, melynek a hétfői locsoláson mind a fiúk, mind a lányok örülhetnek majd.

Húsvét hétfőn a nyulak és a régi játékok mellett főtt sonkát és tojást kínálnak a csemegetárban, valamint tojáskészítés is lesz. Ezen az eseményen felidézik majd, hogyan díszítették a tojást eleink, akkor pedig mai eszközökkel, divatos díszítéseket visznek fel a tojásra. A foglalkozást a kastély történész munkatársának a húsvétról és az ahhoz kapcsolódó szokásokról szóló előadása teszi teljessé.

 

Galéria

További programok »

Gyula

FEL