Múzeumok Őszi Fesztiválja - Színes programokkal készülnek Békés megyében

2022. október 3. 09:35 | behir.hu

A Jane Goodall Intézet előadásaival, termeszthető gyógy- és fűszernövényekkel, valamint rovarhotel-készítéssel is igyekeznek bemutatni a Békés megyei kiállítóhelyek, milyen szerepet játszanak a fenntartható fejlődés megvalósításában az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozaton - közölték a szervezők az MTI-vel.

A 17. Múzeumok Őszi Fesztiválját október 3. és november 13. között szervezik meg országosan, az "Ezt mind fenntartjuk!" jelmondat köré építve a programokat. A fesztivál célja bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait, továbbá ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum október 14-én bringatúrát szervez, amely során a természettudományos raktár felépítését, a leltározás és revízió folyamatát ismertetik meg az érdeklődőkkel, akik hallhatnak az állományvédelemről, a raktári körülmények fenntarthatóságáról, és megtekinthetik a gyűjtemény különleges darabjait is.

Másnap a békéscsabai óvodák pedagógusai számára tartanak szakmai napot, november elején pedig sajátos nevelési igényű tanulók részére tartanak rovarokról szóló bemutatót kapcsolódva a Mikrovilág csodái című időszaki kiállításhoz. Ezután a gyerekek rovarhotelt készíthetenek a saját maguk által gyűjtött újrahasznosítható anyagokból.

A gyulai Almásy-kastély fűszerkertjében termett gyógy- és fűszernövények bemutatásával az egészségmegőrzést helyezik fókuszba. A Nagyanyáink velünk élő konyhája elnevezésű múzeumpedagógiai foglalkozáson a kastély történelmi látványkonyhájában készítenek egyszerű alapanyagok felhasználásával gazdaságos, de tápláló ételeket. Érdekes előadáson osztják meg, hogyan működött a kastély hatalmas háztartása, honnan szerezték be az alapanyagokat a kastélyban készülő fogásokhoz, illetve hogy mit termeltek az uradalomban. Az épületet bemutatják úgy is, mint környezettudatosan működő intézményt: a geotermikus hűtő- és fűtőrendszert, a szelektív hulladékgyűjtést és a korszerű világítástechnikát.

Az Erkel Ferenc Emlékházban a régi korok meghitt kertjeibe lehet bepillantást nyerni, a Ladics-házban azt mutatják be, a 21. század embere hogyan töltheti fel fenntartható módon a ház kamráját ősszel, a gyulai várban a hagyományos solymászbemutatót azzal egészítik ki, mit kell tenni, ha sérült madarat vagy fiókát találunk.

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalomban szintén lesz gyógynövényismereti interaktív beszélgetés Valkovszky Noémi kertészmérnökkel október 13-án, a Jane Goodall Intézet jóvoltából lesznek egésznapos előadások a fenntartható életmódról és az öntevékeny, közösségi környezetvédelemről október 20-án, november 4-én pedig szó lesz a vályogházak javításáról és a fekete vályogtégla készítéséről. Lesz Márton-napi családi délután és Four Hands Band-koncert is, amellyel azt szeretnék bemutatni, hogy a múzeum több mint egyszerű kiállítótér, közösségi tér is egyben.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban különleges tárlatvezetéseken mutatják be, hogy a rezidenciában a korszak legmodernebb műszaki megoldásait használták, így volt az épületnek légfűtési rendszere és gázvilágítása. A Fittmúzeum kategóriában arról mesélnek, hogy a 19. században a kertben létrehoztak lovaspólópályát, úszómedencét, tenisz- és tornapályát, sőt egy repülőgép-leszállópályát is hangárral, a gyerekeknek pedig babaházat, játszóteret és egy "mini állatkertet" a Békés megyei településen.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL