Múzeumban az igazi vízipók

2015. november 28. 09:55 | Zsíros András

A Körösök vízi élővilágának sokszínűségét mutatja be élményszerű és játékos formában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban pénteken megnyílt, Mesélő vizek - Az igazi vízipók című kiállítás.

A tárlatot Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója nyitotta meg. Elmondta, a kiállítás egyik célja, hogy jobban megismerjük a Körösök vidékének természeti kincseit, amelyek mellett sokszor észrevétlenül elmegyünk. „Csak ott működik jól a természetvédelem, ahol az egész társadalom mögötte áll. Ennek pedig az az alapja, hogy megismerjük a természeti örökségünket, és természetesen először is azt, ahol élünk” – tette hozzá.

A környék élővilágának egészen apró lényeit is igyekeztek bemutatni, amelyek szabad szemmel akár nem is láthatók. Hogy megismerhetők legyenek, ezért felnagyították őket – mondta el Deli Tamás biológus, a kiállítás kurátora. Így a tárlat központi elemét a vízipók által készített búvárharang három méter átmérőjű, belülről is megcsodálható modellje, valamint maga a pók egy méteres mása alkotja több más nagy méretű makett mellett. A szakember úgy fogalmazott, próbáltak minden korosztályhoz közel kerülni a legkisebbtől az aggastyánokig. Így a felnőtteknek, középiskolásoknak inkább a szakmai tablók szólnak, a kisebb gyerekeknek pedig a rajzfigurákkal próbáltak kedveskedni és közelebb hozni őket ezekhez a lényekhez.

A tárlatot végigkísérő rajzok egy pályázati felhívásra érkeztek. A beadott pályaművek száma és minősége felülmúlta a szervezők várakozásait, a rövid határidő ellenére ugyanis 107 pályázó közel 500 alkotása érkezett be hozzájuk – tudtuk meg a hivatalos eredményhirdetésen. A rajzokat három kategóriában díjazták. Az alsó osztályos tanulók között az első helyezést Lukóczki Maja érte el, a második Horváth Kristóf, a harmadik Rajtár Bianka lett. Mindhárman a békéscsabai Evangélikus általános iskola tanulói. A középiskolások két mezőnyében a hagyományos technikával készült rajzok közül az első helyet Császár Emese Hédi szerezte meg, ő a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola diákja. A második helyen Domokos Zoltán, a harmadik helyen Gáspár Noémi végzett, mindketten az Evangélikus gimnázium és művészeti szakközépiskola diákjai. A digitális technikával készült rajzok közül az első helyezést Régensburger Fanni érte el, míg második helyen Gál Sándor Gergő végzett a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolából. A dobogó harmadik fokára Dobó Ildikó Katalin került a Szeberényi Gusztáv Adolf evangélikus középiskolából. Régensburger Fanni rajza végül az egész kiállítás emblémájává is vált, már a múzeum homlokzatán elhelyezett molinóról is visszaköszön az általa alkotott vízipók kedves figurája. A legjobban sikerült pályaművekből vidám animációs film is készült, amely hamarosan a 7.Tv műsorán is látható lesz.

A tárlaton mutatkozott be a Deli Tamás, Danyik Tibor és Boldog Gusztáv közös munkája eredményeként elkészült, látványos természetfotókkal gazdagon illusztrált „A Körös-völgyi vadvizek élővilága” című könyv, ami a kiállításon megismert apró élőlények mellett a vidék jellemző halait, madarait és emlőseit is igyekszik könnyed formában bemutatni.

A pénteken megnyílt kiállítás egészen április 20-éig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Zsíros András

 

FEL