Munkácsy darab kelt el a legmagasabb áron

50 millió forintért kelt el Munkácsy Ülő nő intérieurben című darabja a Virág Judit Galéria által szervezett aukción. 

Munkácsy Mihány Ülő nő intérieurben című olajfestménye kelt el a legmagasabb áron a hétfői Virág Judit Galéria által szervezett tavaszi aukción. A 214 tételből álló anyag szinte összes darabja elkelt a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében.

Munkácsy Mihály 1880-as években festett Ülő nő intérieurben című olajának kikiáltási ára 30 millió forint volt, majd többszöri ajánlat után végül 50 millió forintért kelt el. A lírai képen látható nő háromnegyed profilban ül egy ablak előtt, mögötte bútor, kép, az ablakpárkányban pedig virág látható.Sok más mellett Vaszary János, Kádár Béla, Mednyánszky László és Schönberger Armand képeit, valamint Zsolnay-porcelánokat és szobrokat kínáltak az érdeklődőknek. 

Munkácsy gyakran festett az eladott hasonló, úgynevezett enteriőr képeket 1878 után – fogalmazott Boros Judit, művészettörténész. A mű mégis különlegesnek számít. -Vázlatosabb, amitől valaki azt gondolhatná, hogy kevésbé jó, mint a többi, de nem erről van szó, ennek a vázlatosságát, talán leginkább modernségnek mondhatnánk. Modernebb mint általában a szalonképei Munkácsynak, nincs annyira kidolgozva, de az egésznek nagyon erős atmoszférája, hangulata van. 

A szalonképek elsősorban Amerikából kerülnek elő, ugyanis gyakran rendeltek a tengerentúlról képeket a festőtől gazdagabb családok. Az eddig legdrágábban elkelt Munkácsy alkotást, a Poros útat 220 millió forint értékben árverezték el Magyarországon. – mondta Andó György a békéscsabai Munkácsy Múzeum Igazgatója, aki elmondta azt is, hogy a múzeum Munkácsy festményekből, relikviákból és használati tárgyakból álló gyűjteményének értéke 2 milliárd forint. Az intézmény utoljára 2007-ben vásárolt festményt. A Kis Jeanne című alkotásért 27 millió forintot fizettek akkor. Jelenleg 15 Munkácsy kép található Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. Többségük már 1930-ban is az intézmény tulajdonát képezték. A festmények közül 10 a múzeum tulajdonában van, amelyek között számos értékes darab is található. – Amikor kölcsönadtuk a Pihenés az erdőben c. festményt akkor a biztosítási értéke 170 millió, Zongoraleckéjé 140 millió forint volt. Szóval elég értékes képek vannak a Munkácsy Mihály Múzeum tulajdonában. 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,