Munkában a pálinkabírák

2020. június 10. 16:25 | Sipos Gábor

21. alkalommal ad otthont Gyula a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényének, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztiválnak. A programhoz kapcsolódó verseny részeként szerdán kerültek a zsűri elé a benevezett párlatok

26 fős zsűri dönt a Brillante – 2020 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyére benevezett italok sorsáról. A bírálók minden esetben párban ülnek egy-egy asztalnál.

– Bár a bírálók párban ülnek, önállóan bírálnak. Ha messze van a véleményük egymástól, ha nagy a különbség, akkor nem fogadják el, nincs konszenzus kettejük között, akkor megy még egy asztalhoz. Ha van konszenzus, akkor annak a pálinkának az ő szempontjukból megvan az eredménye – hangsúlyozta Pataky Attila, a Brillante 2020 – Bérfőzetők és Magánfőzők Párlat Verseny egyik bírálója.

A párlatok közül azokat, amelyek aranyérmes minősítést kaptak, a bírák tovább kóstolják, hogy kategóriánként megtalálják a nagydíjas italokat. A szeptemberi versenyre benevezett 838 párlat kóstoltatása és zsűrizése már logisztikailag sem kis feladat, ez többek között a versenyigazgató feladatai közé tartozik.

– Nekünk arra kell odafigyelni, hogy a minták megfelelően elő legyenek készítve, név nélkül, sorszámmal jöjjenek be, hogy a zsűri még véletlenül se tudja beazonosítani, ki küldte be a mintát, így részlehajlásmentesen lehet bírálni – mondta Lovassy György versenyigazgató.

A koronavírus-járvány és a pandémiás korlátozások miatt sokáig kétséges volt, hogy rendeznek-e fesztiválokat az idei évben. Az áprilisi, Gyulai Pálinkafesztivált és kísérőrendezvényeit szeptember 17. és 19. között tartják meg.

– Örömmel mondhatom azt, hogy az áprilisban, a vírus miatt elhalasztott fesztivál szeptember 17-18-án meg lesz tartva a jelenlegi állapot szerint. Minden olyan esemény, amely be volt harangozva, meg lesz tartva és bízunk benne, hogy mind a szakma, mind turisták elégedetten vesznek részt az eseményeken – mondta Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál fesztiváligazgatója.

A fesztivál versenyére 65 bérfőzető 309, míg 84 magánfőzető 529 mintával nevezett. A szervezők az ünnepélyes eredményhirdetést a rendezvény nagyszínpadán szeptember 18-án fél 5-től tartják.

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
17:06
FEL