Múltidézés, felolvasás, díjátadó – 25 éves születésnapját ünnepelte a Bárka

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat a Békéscsabai Jókai Színházban, szombaton. Az esten bemutatták a születésnapra kiadott antológiát, a legújabb, ünnepi lapszámot, és átadták a 2017-es Bárka-díjakat.

Megzenésített versekkel, felolvasásokkal és múltidézéssel várta a Bárka egykori és mai szerkesztősége az érdeklődőket a folyóirat 25 éves születésnapjára. A folyóirat főszerkesztője elárulta, hogy a jövőben szeretnék szinten tartani a lap színvonalát, ugyanis úgy érzi, a folyóirat eljutott csúcspontjához.

Az elmúlt években a Bárka eljutott történetének talán a csúcspontjához. Véleményem szerint olyan folyóiratszámokat állítottunk össze, olyan szerzőkkel és olyan szövegekkel, amelyeknél sokkal jobbat nehezen tudok elképzelni az itteni lehetőségekhez képest emelte ki Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője.

A jubileum alkalmából a folyóirat szerkesztői kiadták a Bárka-díjasok antológiáját is, Emlék egy állapotról címmel. A 300 oldalas kötetben válogatott alkotások olvashatóak az elmúlt 17 év Bárka-díjasainak alkotásaiból.

–Ez a könyv a 25 év irodalmi terméséből ad ízelítőt. 37 szerző, 37 Bárka-díjas műveit válogattuk bele Szél Ágnes kolléganőmmel. Költők és prózaírók szerepelnek benne – árulta el Farkas Wellmann Éva a Bárka folyóirat online szerkesztője.

A lap vezetősége 2000-ben alapította meg a Bárka-díjat a szerzők megbecsüléseként, amellyel pénz- és tárgyjutalom, egy kisplasztika is jár. Az elismerést azok a szerzők kaphatják meg, akik hosszabb ideje kötődnek a laphoz, rendszeres szerkesztők, valamint az elmúlt évben kiemelkedő alkotásokkal színesítették a folyóiratot.

2017-ben Bárka-díjas lett Garaczi László, Vörös István és Pécsi Györgyi, akik az esten bemutatták a folyóirat legfrissebb számát is.

– Maga a lap az egyik legszínvonalasabb Magyarországon. Nagyon rokonszenves számomra az a nyitottság, amellyel ezt a kettéhasadt szellemi életet fölülírja minden irányból, és még az értékekre figyel – számolt be Pécsi Györgyi. A kritikus, irodalomtörténész és szerkesztő hozzátette: büszke arra, hogy idén ő is felkerülhetett a Bárka-díjasok rangos listájára.

Az est végén fellépett a Békés Banda, valamint Bartus Gyula és Kovács Edit színművész is.

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,