Müller Cecília: A szabályok betartásával megtarthatók az évzárók és a ballagások

2020. június 5. 12:24 | Hidvégi Dávid

Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen ismertették a járvánnyal kapcsolatos számokat, illetve beszámoltak az enyhítésekről. Enyhítettek három országhatáron, illetve a szociális intézmények látogatási tilalmán is. A ballagások, évzárók megtarthatók, de az intézményen belül csak a diákok, illetve a tanárok, az iskolák alkalmazottai tartózkodhatnak.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte, hogy a mai naptól nincs szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén, illetve megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy az autós zenei koncertek megtarthatók. Itt figyelembe vették a pozitív biztonsági és járványügyi tapasztalatokat, illetve a rendezvények közönség általi kedvező fogadtatását. A látogatás feltételeit a szervező határozza meg, a közönség tájékoztatása, a szabályok betartatása is a szervező kötelessége. Azt is elmondta, hogy 2190 főre emelkedett a regisztráltak száma arra a mobilalkalmazásra, amely a hatósági házikarantén betartását elektronikusan ellenőrzi.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon. Az elmúlt 24 órában mindösszesen 16 új pozitív esetet regisztráltunk, így a járvány kezdete óta összesen 3970 fő igazolt fertőzöttet tartanak nyilván. Müller Cecília hozzátette: az elmúlt 24 órában sajnos további három ember halt meg a vírus miatt, ezzel 542-re nőtt az elhunytak száma. A gyógyultak száma már 2245 fő. Jelenleg hazánkban 1183 aktív fertőzött van, ebből 487-en budapestiek, 696-an vidékiek. Kiemelte: Békés megye azon megyék között van, ahol jelenleg nincs aktív koronavírus fertőzött.

 

Részlegesen feloldják a látogatási tilalmat

Mint mondta: örülnek a pozitív járványügyi helyzetnek, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy részlegesen feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben. Ugyanakkor ezeknek az enyhítéseknek korlátok között, óvatosan kell megtörténjenek. Például, aki igazoltan fertőzött és karanténban van, az továbbra sem látogatható. Aláhúzta: lehetőleg az intézmény udvarán találkozzanak, de ha ez az időjárás miatt nem lehetséges, akkor az adott intézetnek kell biztosítania egy erre kijelölt, benti helyiéget. A tisztifőorvos hangsúlyozta: a szociális intézményekben maszk viselése mellett fodrász, manikűrös és pedikűrös is fogadható. Fekvőbeteg esetén, ha egyedül van egy szobában az ápolt, akkor a látogatás problémamentes, de ha többen vannak egy szobában, akkor egyszerre csak egy beteg látogatható. A maszk viselése és a kézfertőtlenítése kötelező. A kórházakban egyelőre nem enyhítenek a látogatási tilalmon.

 

Mi lesz a ballagásokkal, évzárókkal?

A ballagások és az évzárók megtarthatók, de több dologra is odakell figyelni. Az osztályok a megfelelő távolságtartással, a higiénés szabályok betartásával végigjárhatják az iskolájuk, azokat az osztálytermeket, ahol sok éven át együtt tanultak a társaikkal. Müller Cecília kiemelte: a szülők részvétele a ballagáson az intézményen belül nem javasolt, őket arra kérik, hogy vagy az udvaron, kellő távolságtartás mellett, vagy az intézmény kerítésén kívül vegyenek részt a rendezvényen.

További programok »

Kiemelt hírek

Fidesz: Fontos, hogy a város tartaléka az év végéig rendelkezésre álljon

A csütörtöki rendkívüli közgyűlés után a Fidesz-KDNP is megtartotta a pénteki sajtótájékoztatóját, amelyen elhangzott, hogy a sikeres védekezés egyik fontos eleme volt az, hogy a város 2019-ben stabil pénzügyi évet zárt. A frakció szerint a tartalék hasznosításáról az év végén kell majd dönteni, amikor kiderül, hogy Békéscsaba pontosan mennyi bevételtől esett el a koronavírus miatt.
2020. július 3. 11:55
FEL