Müller Cecília: Soha nem volt még ekkora a személyes felelősségünk

2021. március 29. 12:57 | D. Nagy Bence

A brit mutáns agresszívan terjed, a fertőzöttek száma egy hét alatt 13 százalékkal nőtt.

 

– 7263 fővel nőtt új fertőzöttek száma, látható, hogy a brit mutáns agresszívan terjed; 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma egy hét alatt, de nemcsak a gyakoriság nő, hanem a betegség lezajlásának súlyossága is jelentős – ismertette Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a lakosságnak soha korábban nem volt ekkora felelőssége, mint ebben az időszakban.

A szakember a védekezés, megelőzés kapcsán megismételte, hogy az ambulánsan, a háziorvosok által is felírható favipiravir a betegség korai szakaszában életket is menthet. Mint mondta, 56 ezer doboz gyógyszer rendeltek a járóbeteg ellátás biztosítására.

– Folyamatosan zajlik az oltás, eddig 1 millió 920 ezeren már megkapták az első dózisukat, közel 689 ezren pedig már a másodikat is. Most a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók oltása következik, számukra hétfő éjfélig elérhető a regisztráció – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a regisztráltak sms-ben kapnak értesítést az oltással kapcsolatos információkról.

Müller Cecília közölte, hogy az oltási kampányban már honvédségi oltóbuszok is részt vesznek, jelenleg öt ilyen üzemel az országban, kisebb lélekszámú településeket segítve.

– Örömmel jelenthetem, hogy a lakosság átoltottsága Magyarországon 19,5 százalékos, ezzel jelenleg az első helyen állunk az uniós oltási ranglistán – közölte a tisztifőorvos. Megerősítette, hogy a várandós és szoptatós édesanyák számára a Pfizer- és Moderna-vakcinákat biztosítják, amelyeket a várandósság 12. hete után ajánlanak beadásra. Müller Cecília arra kérte az érintetteket, hogy a regisztrációt követően konzultáljanak háziorvosukkal és nőgyógyászukkal, akik tisztában vannak a praxisukhoz tartozók esetleges érzékenységeivel.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a hazai szennyvizekben gyakorlatilag 100 százalékban a brit mutáns örökítőanyaga mutatható ki. A tisztifőorvos ismertette, hogy a koncentráció országos átlagban stagnálást mutat, enyhe emelkedés Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden és Zalaegerszegen tapasztalható.

– A megbetegedések aránya csökkent az idősek körében, hiszen többségük már megkapta legalább az első oltását. Ha el is kapják a betegséget, enyhébb tünetekkel vészelik át azt – fogalmazott Müller Cecília. A tisztifőorvos most az időseket kérte arra, hogy vigyázzanak a fiatalokra, valamint a fiatalok is egymásra, kerüljék a csoportosulásokat.

A szakember a húsvéti találkozások kapcsán arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék a nagyobb családi együttléteket,  valamint a kirándulások alkalmával is inkább a kevésbé frekventált területeket részesítsék előnyben. A tisztifőorvos összefoglalója végén kiemelte, hogy bár számos ismerettel rendelkeznek a területről, de még nincs kellő tudásuk annak tekintetében, hogy egy már beoltott személy hordozóként milyen mértékben képes átadni a fertőzést egy másik személynek.

 

Továbbra is élnek a korlátozások

– A kormány döntése értelmében április 8-ig továbbra is érvényben vannak a jelenlegi korlátozások – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. Mint mondta, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a hatályos rendelkezések betartását.

Az alezredes ismertette, hogy az elmúlt 48 óra során 1898 esetben intézkedtek maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. A rendeletek életebe lépése óta összesen 41 169 hasonló intézkedés történt. A kijárási tilalmat 1481 személy szegte meg, ezidáig 56 179 esetet jegyeztek fel.

A hétvégén 17 292 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 55 511 van érvényben.

További programok »

FEL