Müller Cecília: Már a nehezebben kezelhető dél-afrikai vírusmutáns is megjelent

2021. február 26. 12:44 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy eddig már több mint félmillió ember kapta meg hazánkban az első, és több mint kétszázezer a második oltást is. Mivel már itt a járvány harmadik hulláma, arra kértek mindenkit, hogy ha még nem tette meg, mielőbb regisztráljon az oltásra.

– Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok és a határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítését, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára. A döntésekről a későbbiekben számolunk be – kezdte az operatív törzs tájékoztatóját Kiss Róbert.

A rendőr alezredes elmondta, hogy csütörtökön 130 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így már 26 612 az ilyen ügyekben elrendelt intézkedések száma. 94-en az önkormányzati rendeletek ellenére nem viselték a maszkot közterületen, 14 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 22-en pedig bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 835 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 621 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

Kiss Róbert közölte továbbá, hogy szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 422 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom bevezetése óta összesen ez a szám 42 831.

 

A hatályos szabályok értelmében továbbra is tilos a gyülekezés

 

A rendőr alezredes beszélt arról, hogy Budapesten egy csendháborításról szóló bejelentés miatt vonultak ki a rendőrök. Mint kiderült, a VII. kerületben, három különálló magánlakásban házibulit tartottak. A helyszíneken összesen 55 külföldi és 1 magyar állampolgárral szemben intézkedtek.

Elmondta azt is, hogy az adataik alapján egy magánszemély egy közösségi oldalon gyűlést hirdetett meg február 28-ára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg hatályos szabályok értelmében ez tilos, a gyülekezéssel a résztvevők veszélynek tehetnék ki magukat és másokat.

 

Az elkövetkezendő időszakban még jobban kell figyelnünk magunkra és egymásra

 

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a harmadik hullám adatai exponenciálisan növekednek, ezért rendkívül fontos, hogy az elkövetkezendő időszakban még jobban figyeljünk magunkra és egymásra, tartsuk be a higiéniai és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

– A járványügyi adatok minden esetben személyeket, embereket jelentenek. Az elmúlt 24 órában 4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést és 123 beteget elveszítettünk. A mutánsvírusok miatt az utóbbi időszakban az adatok kedvezőtlenül alakultak. A járvány kezdete óta 14 500-an haltak meg, akik más betegségeik mellett nem tudtak megküzdeni a koronavírussal – folytatta a tiszti főorvos.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy jelenleg 86 488 fő az aktív fertőzöttek száma, megnőtt az egészségügyi intézmények terhelése. 5027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, náluk súlyosan zajlik a betegség, és 451-en vannak lélegeztetőgépen. 

 

Akit behívnak oltásra, mindenképpen menjen el és vegye fel

 

– Mindenkinek meg kell tennie a magáét azért, hogy csökkentsük ezeket a számokat. Akit behívnak oltásra, kérem, ne hezitáljon, menjen el, vegye fel az oltást. Nagyon sok embert megszólítanak most a háziorvosok, az oltópontok, hogy minél több embernek és minél gyorsabban beadhassák a vakcinát. Örömmel tapasztalom, hogy a többség bízik a vakcinákban, ami nagymértékben a háziorvosok érdeme, akik ismerik, és tájékoztatják a pácienseiket – mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília megjegyezte továbbá, hogy 74 400 újabb AstraZeneca és 40 800 Moderna vakcina érkezett most, márciusban pedig a kínai vakcinából újabb 500 ezer adagot várnak. Kiemelte, hogy az oltóanyagok mindegyikénél már az első oltást követően 50-70 százalékos védettséget mérnek, ez a szint pedig már elegendő ahhoz, hogy ha valaki el is kapja a vírust, a betegség ne legyen súlyos lefolyású nála.

 

Több vírusmutáns is jelen van Magyarországon

 

– Sajnos tegnap egy dél-afrikai vírusmutánst is kimutattak Magyarországon. Az ezzel megfertőződött személy korábban egy olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt. Tudjuk, hogy a brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, és az is előfordulhat, hogy egy korábban megbetegedett személy ezzel a mutánssal újrafertőződik. Éppen ezért mindenkit óvatosságra intünk az utazások tekintetében – tette hozzá Müller Cecília.

Ami a brit mutánst illeti, elmondta, hogy február 25-éig 418 főnél mutatták ki, náluk tovább tart a betegség, hosszabb lefolyású, és több ideig is fertőz. Jó hír viszont, hogy a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott vakcinák hatásosak.  9 esetben mutatták ki eddig a cseh mutáns megjelenését. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy egy-két megjelenésből pillanatok alatt több lehet, ezért mindenki vigyázzon nagyon magára, éljen a védőoltás lehetőségével, hiszem minden védelem nélkül töltött nap rizikót rejt magában. Mint mondta, felgyorsítják az oltások folyamatát, így aki regisztrált, az húsvétra megkaphatja legalább az első oltást.

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL