Müller Cecília: Eredményesen védekezik Magyarország

2020. október 22. 15:20 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az egész világban, de főként Európában a koronavírus-járvány második hullámának azt a szakaszát éljük, amikor emelkedik a fertőzöttek, ezzel együtt az elveszett életek száma a környezetünkben és Magyarországon – mondta el Müller Cecília pénteken. Az országos tisztifőorvos hozzátette: ezzel együtt az Európai Unió adatai alapján – mely szerint a fertőzöttek és az elhunytak arányát egymillió lakosra vetítik le – Magyarország az uniós országok listájának közepén helyezkedik el.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió által közölt adatok azt mutatják, hazánk eredményes védekezést folytat. Ugyanakkor hozzátette: a járvány felfutó szakaszában vagyunk, az elmúlt 24 órában 2032-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Jelenleg 35 6536 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Elhunyt 46 beteg, akiknél minden esetben tudtak krónikus betegséget is azonosítani. Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy az elhunytak krónikus betegségeit elemezve az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt napokban a szív- érrendszeri, a daganatos, az anyagcsere-, valamint cukorbetegségben szenvedők mellett megnövekedett az autoimmun betegségekben szenvedők aránya is. Kiemelte: jelenleg 2132 beteget ápolnak kórházban, akik közül 196-an vannak lélegeztetőgépen.

 

Mindenkinek jut influenza elleni védőoltás

A következő hetekben az influenza és a különböző, felsőlégúti megbetegedések időszaka következik – hangsúlyozta Müller Cecília. Mint mondta: a szezonálisan zajló influenza esetében rendelkezésre áll egy speciális védekezési mód: a védőoltás, amelyet most mindenki ingyenesen igényelhet a házi orvosánál. Kiemelte: a házi orvosok már elkezdték beadni kiszállított oltásokat, de jelenleg tisztifőorvosként heti jelentést kér az orvosoktól az oltóanyag fogyásáról, arról, hogy mindenhova a megfelelő mennyiséget szállítsa ki az állam. Az országos tisztifőorvos továbbra is azt kéri, hogy a lakosság telefonon igényelje az influenza elleni oltást a házi orvosától, az egészségügyi szakemberek pedig a kormányhivatalok felé jelezzék, ha szükségük van további oltóanyagra. Müller Cecília hangsúlyozta: bizonyos sajtóértesülésekkel ellentétben a három éven aluli gyermekek számára készült influenza elleni vakcinából idén sokkal több áll rendelkezésre, mint a korábbi években. A pici gyermekek esetében is először a krónikus betegek kapják meg az oltást, de jut mindenkinek, aki megigényli – fogalmazott az országos tisztifőorvos. Továbbá kitért arra is, hogy amennyiben a megnövekedett igények miatt még több influenza elleni vakcinára lenne szükség hazánkban a felnőttek számára, akkor további védőoltásokat vásárol Magyarország.

 

Még mindig nem mindenki hordja a maszkot

Kiss Róbert alezredes közölte: a jogszabály szeptember 21-ei hatálybalépése óta 596 - ebből szerdán 30 - emberrel szemben intézkedtek amiatt, hogy tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese emellett elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekben, közintézmények területén és egyéb, jogszabályban meghatározott helyeken a védelmi intézkedések megszegése miatt már 1001 - köztük szerdán 25 - emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tizenhatszor pedig a kereskedelmi egységek üzemeltetői követtek el szabályszegést, mert a vevőket nem szólították fel a maszkviselésre - tette hozzá.

 

További programok »

FEL