Müller Cecília: A lakosság védelmét szolgálja a kijárási korlátozás

2020. március 27. 12:57 | D. Nagy Bence

Az operatív törzs megtartotta pénteki tájékoztatóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes összegezte az új kormányrendelettel kapcsolatos tudnivalókat.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által a délelőtti órákban ismertetettek szerint a március 28-án életbe lépő kijárási korlátozás április 11-én veszti hatályát. Ez idő alatt a magyar rendőrség elsődleges feladata, hogy megnyugató jelenlétet biztosítson, empatikus, lojális intézkedésekkel segítse közös cél, vagyis a vírus lassítását.

Az alezredes hozzátette, hogy a renderőség a különleges jogrendi időszak megszűnésével is végrehajtja a hatósági karanténok ellenőrzését, és ha szükséges, a szankicionálásokat. Magyarországon jeleneg 5032-en tartózkodnak hatósági házi karanténban. A rendőrség 39 ezer esetben végeztek ellenőrzéseket. 163 esetben tettek feljelentést szabálysértésért, 32 fővel szemben helyszíni birságot rendeltek.

A vendéglátóhelyekkel kapcsolatban a rendőrség 44 esetben tett fejlenetést, 25 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

Kiss Róbert a határátkelőkkel kapcsolatban kiemelte, hogy Ártándnál, Csanádpalotánál, Parasapusztánál, Rajkánál és Röszkénél lehet hosszabb várakozási időre számítani.

A kép forrása: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília elmondta, hogy 300 főre emelkedett az igazolt vírusbetegek száma az elmúlt 24 órában, emellett 34-en gyógyultak meg, újabb halálos áldozatról nincs hír. 

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a szombaton életbe lépő korlátozás az egész lakosság védelmét szolgálja. Hozzátette, hogy az Országgyűlés újabb döntéséig továbbra is fent kell tartani a járvány megfékezése kapcsán korábban meghozott határozatokat.

A tisztifőorvosi kiemelte: a határozatok értelmében tiltott a külföldiek Magyarországra történő beutazása, ez alól kivételt az áruszállítás jelenthet. A külföldről hazaérkezőknek kötelező egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük magukat. A betegség gyanújának felmerülése vagy igazolt fertőzés esetén 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk.

Müller Cecília elmondta, hogy a kijárási korlátozás intézménye elsősorban a sérülékeny csoportok védelméért, valamint a vírus terjedésének lassításáért lépett érvénybe. A tisztifőorvos arra kérte az időseket, hogy amennyiben lehet, elsősorban a családgatok és az önkormányzat segítségét vegyék igénybe. Ha mindenképp menni kell például boltba, a rendelet által megszabott időben, 9 és 12 óra között tegyék. Hozzátette, hogy az alapszükségletek kielégítésére továbbra is rendelkezésre állnak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a drogériák.

A tisztifőorvos a kisgyermekes családok felé is intézett néhány tanácsot. Elmondta, hogy a gyerekeket ki lehet vinni a lakásból kielégítve ezzel a nagyobb mozgásigényt, de ez a mozgás ne csportosan történjen. Együtt csak az egy háztartásban élők tartózkodjanak. Müller Cecília felhívta a szülők figyelmét a nagyobb gyermekekkel való beszélgetés fontosságára is, amivel kikerülhető, hogy a feszültség átragadjon rájuk. 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL