Müller Cecília: A szervezet oltásra adott reakciói a vakcina hatásosságát jelzik

2021. január 25. 12:58 | D. Nagy Bence

A Pfizer/BioNTech részéről egy több mint 36 ezer darabos vakcinaszállítmány érkezik a héten Magyarországra.

– Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, kevesebb az új fertőzött és az elhunytak száma is jelentősen csökkent – számolt be Müller Cecília országos tisztfőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mint mondta, a legfrissebb adatok szerint jelenleg 844 új fertőzöttet tartanak számon, koronavírus-fertőzésben pedig 56 személy hunyt el.

A tisztifőorvos a vírus mutáns változataival kapcsolatban elmondta, hogy a járvány kezdete óta figyelik a különböző válfajokat, hiszen tudható volt, hogy a koronavírus hajlamos a mutálódásra. A vírus tulajdonságai a mutálódás révén megváltoznak, ami járványügyi szempontból központi kérdés.

– Több oltóponton továbbra is zajlik a vakcina beadása. Az első védőoltást eddig 146 695 fő kapta meg, 9403-an pedig már a másodikat is – emelte ki a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a hét folyamán több vakcinaszállítmány is érkezik az országba. A Pfizer/BioNTech részéről összesen 36 270 adag, melyből az első, 11 115 darabos részlet a mai napon érkezik meg. A Moderna vasárnapra igért egy 9 ezer darabos szállítmányt.

Müller Cecílila elmondta, hogy bár az AstraZeneca által gyárott vektor-alapú vakcinát már itthon is engedélyzeték, a gyártó bejelentette, hogy az eredetileg tervezett mennyiségnél kevesebbet tud leszállítani. A tisztifőorvos arról a megállapodásról is beszámolt, amely szerint 1 millió fő számára elegendő, tehát 2 millió Szputnyik V vakcina jut el Magyarországra. Az oltóanyagot 30, 60, illetve 90 napon belül kaphatjuk meg, három részletben.

A tájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg is tárgyalások folynak a Sinopharm kínai vakcináról. A tisztifőorvos kiemelte, hogy jól működő, ismert technológiáról van szó, amelyet már az infulenza világjárvány idején is használtak. A 2009-es H1N1-járvány során egyedüliként a teljes vírus elölt változatát tartalmazó vakcinák működtek.

– Sokan már a második oltásukat is megkapták, közülük néhányan hevesebb reakciókat produkáltak. Ez azzal magyarázható, hogy míg az első oltáskor csak ellenanyag termelődik, a második esetén megindul a sejtes immunitás, amely során úgynevezett memóriasejtek alakulnak ki – írta le a tisztifőorvos a szervezet oltásra adott reakciójának menetét. Mint mondta, emiatt fordulhat elő, hogy a második adag után erősebbek a helyi reakciók, bőrpír, hőemelkedés vagy pár napos láz is jelentkezhet. Ezekkel kapcsoaltban jellemzően paracetamol jellegű készítményeket ajánlanak.

– Ez egy természetes reakció, amely az oltóanyag hatásosságát mutatja, hiszen a szervezet reagál az oltóanyag beadására – összegezte a tisztifőorvos.

 

Rendőri intézkedések, várható enyhítés

– Az elmúlt 48 óra során a rendőrség összesen 569 személlyel szemben intézkedett maszkviselés elmulasztása miatt. Szeptember 21-e óta 21 368 ilyen intézkedés zajlott – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes. Mint mondta, a 1471 esetben történt intézkedés kijárási tilalom, illetve közterületi magatartás megszegése miatt. A hétvége során 5494 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg összesen 18 141 van érvényben.

A rendőr alezredes kiemelte, hogy a védelmi intézkedésekre vonatkozó enyhítés csak akkor lesz lehetséges, ha Magyarországra megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, ezzel együtt pedig a lakosság széles körű oltása is megtörténik.

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL