Müller Cecília: Mától újra végeznek tervezhető műtéteket

2020. május 18. 12:58 | Papp Ádám Sándor

Elindult a koronavírus-járvány elleni védekezés második üteme - emelték ki a szakemberek az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

2020. május 31-ig lehet még felhasználni a nem beváltott rezsiutalványokat – kezdte a tájékoztatót Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Mint mondta: sikeres volt a rezsiutalvány program, hiszen azokat a 2,6 millió érintett 97 százaléka felhasználta azt. Hozzátette: ez 22,5 milliárd forintot jelent.

Az államtitkár tájékoztatott, hogy a rezsiutalványt nem lehet készpénzre váltani. Kiemelte: ne hagyják az utolsó pillanatra a felhasználást, illetve amennyiben lehetőség van rá, a család fiatalabb tagja váltsa be a rezsiutalványokat. Az utalványt csak áram- és földgázszolgáltatásra lehet igénybe venni, azonban nem névreszóló, ezáltal átruházható másra.

Fónagy János arról is beszélt, hogy a kormány az idősek támogatását különösen fontosnak tartja. Ezért döntöttek úgy, hogy 2021-től visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Mint mondta: a 2013-ban elkezdett rezsicsökkentés azt a következetes kormányzati célt szolgálta, hogy az idősebbek is részesüljenek a gazdaság eredményéből. Hozzátette: a 13. havi nyugdíjon túl, a gazdaság eredménye alapján nyugdíjprémium is jár majd az időseknek.

 

Már 1400-an meggyógyultak

Müller Cecília országos tisztifőorvos napi tájékoztatójában arról beszélt, 3535 igazolt fertőzöttet tartanak számon Magyarországon és 1673 az aktív fertőzöttek száma. Kiemelte, hogy 1400-an már meggyógyultak a betegségből, de arról is beszélt, hogy 462-en hunytak el, akiknek túlnyomó többsége valamilyen krónikus betegségben szenvedett.

Arra is kitért, hogy az aktív fertőzöttek egy harmada szorul korházi ellátásra, jelenleg 46-an vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette: az elmúlt napokban egyértelmű emelkedés volt a járványügyi adatokban, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.

Müller Cecília ismertette: az aktív fertőzöttek 45 százaléka budapesti, az elhunytak 62 százaléka és a gyógyultak 45 százaléka fővárosi. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a 100 000 főre jutó igazolt fertőzöttek száma Magyarországon 36,2 fő. Budapesten ez a szám 95 fő. 

 

Újabb egészségügyi ellátások vehetőek igénybe

Müller Cecília elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe hétfőtől. Mint mondta: visszavezetik az elektív (tervezhető) műtéteket, a krónikus ellátásokat, a kúraszerű ellátást és a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatokat is, de ezek igénybevételéhez továbbra is telefonos időpontos egyeztetés szükséges.

 
Csak egészségesen lehet napközis táborba menni

Müller Cecília emlékeztetett, hogy egyelőre csak a napközis táborok szervezése kezdődött el. A bentlakásos, nomádtáborok egyenlőre még nem, de a járványügyi szempontok alapján vizsgálják ezen táborok megszervezésének lehetőségét. 

Kiemelte, hogy csak egészséges gyermekek és egészséges személyzet lehet a táborokban. Erről nyilatkozniuk kell majd a jelentkezőknek - tette hozzá. Ha a táboroztatás alatt lenne valaki beteg, akkor kell egy elkülönítő a táborban, ahol a beteg gyermek védőfelszerelést kap. Ezt követően a tábort ellátó orvost kell értesíteni és a szülőket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári napközis táborokban a szervezők a szabadidős tevékenységeket részesítsék előnyben. Amennyiben az időjárás ezt nem engedi, úgy kiscsoportos foglalkozásokat szervezzenek a gyermekeknek. Hozzátette: a táborok kezdetén a gyermekeket ki kell oktatni a szabályok betartásáról.

 

Elindult a védekezés második üteme

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az ország teljes területén megszűnt a kijárási korlátozás és elindult a védekezés második üteme.

Mint mondta: Budapesten a vendéglátóhelyek teraszain lehet tartózkodni, és június 15-től a házasság és a temetés is megtartható 200 fő alatt a fővárosban. Vidéken a vendéglátóhelyen a zárt részeken is lehet tartózkodni - ismertette Kiss Róbert.

A rendőr alezredes ismertette, hogy március 28 óta több, mint 51 000 szabálysértés történt a kijárási korlátozással kapcsolatban. Mint mondta: jelenelg 664-en használják az elekronikus hatósági házi karantént.

További programok »

FEL