Műalkotások és digitalizált tartalmak az új békésszentandrási szőnyegmúzeumban

2024. február 29. 19:03 | behir.hu

Mi a közös az arab milliárdosok luxusotthonaiban, a Loire-menti kastélyokban, a washingtoni Fehér Házban, valamint a windsori palota kápolnájában és az Operaházban és a Parlamentben – a válasz Békés vármegye legnyugatibb településén és az itt 105 éve működő szőnyeggyártásban keresendő.

Valamennyi felsorolt helyszín Békésszentandráson készült szőnyegekkel rendelkezik. A világhírű Békés vármegyei szőnyegszövést most ultramodern, interaktív Szőnyegmúzeum mutatja be. 

A tárlatvezetés egy 3 dimenziós kis moziban kezdődik, ahol 9 perc alatt rövid képet kapunk a nemzetközileg elismert szőnyegszövés múltjáról. 
Ezt követően indul az interaktív „szőnyegszövés” és a múzeum látogatása, ahol a több mint 100 éves szövőszékekkel, az alapanyagokakl is megismerkedhetünk. 

A békésszentandrási szőnyegszövést bemutató kiállításon tallózhatunk a különböző szőnyegminták között, okosfalon kiválaszthatjuk a motívumokat, majd egy okosasztalon kikeverhetjük a nekünk tetsző színeket. A történelmet kedvelők egy speciális digitális vonalzón és az azon elhelyezett monitoron görhethetik végig a szőnyeggyártás múltját.

 

 

A szőnyegszövés a településen a háziipari tevékenységben gyökerezik és 1918-tól kezdődően napjainkig a népi iparművészet kiemelkedő termékei között tartják számon. Mint azt Horváth Ágnes a Bordűr Wellness Hotel Superior és Szőnyegmúzeum marketingmenedzsere elmondta, Szentandráson minden családból legalább egy-egy fő a szőnyeggyárban dolgozott, illetve a gyárnak dolgozott be. Az 1920-as években felépítették a szőnyeggyárat, utána már helyben készültek és készülnek a szőnyegek. 

A szőnyegmúzeum – az évszázados ereklyék bemutatásán túl – a kor legmodernebb technikáinak segítségül hívásával vezeti be a látogatót a szőnyegszövés rejtelmeibe. Számos interaktív elem teszi kézzelfoghatóvá, kipróbálhatóvá a legendás szőnyegszövést. 

Vigh Zoltán szoftverfejlesztő-muzeológustól hozzátette, hogy a szőnyegmúzeumban mindenki tervezhet saját virtuális szőnyeget, és ennek kapcsán megismerkedhet a szőnyegek jelképeivel, a használt minták szimbolikájával is. ű

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL