Világhírű épületeket köt össze a szentandrási szőnyeg

2024. január 29. 14:53 | behir.hu

Arab milliárdosok luxusotthonai, a Loire-menti kastélyok, a washingtoni Fehér Ház, a windsori palota kápolnája és az operaház. Mi a közös a felsorolt világhírű, kultikus épületek között? A válasz Békés megye legnyugatibb településén és az itt 105 éve működő szőnyeggyártásban keresendő: Valamennyi felsorolt helyszín Békésszentandráson készült szőnyegekkel rendelkezik.

A két emeleten elhelyezkedő interaktív múzeum kiváló példája a világszerte népszerű edutainment módszernek, azaz a szórakoztatva oktatásnak, hiszen a bemutatót korosztályokra optimalizált, digitális játékok tarkítják. A kiállítás pontosan tudja, hogyan lehet lekötni a fiatalabb generációk figyelmét, ezért bátran ajánlható a múzeum felkeresése akár alsótagozatos gyerekekkel is. A tárlatvezetés egy 3 dimenziós kis moziban indul, ahol 9 perc alatt rövid képet kapunk a nemzetközileg elismert szőnyegszövés múltjáról.

Ezt követően indul az interaktív „szőnyegszövés” és a múzeum látogatása, melynek során tárlatvezetést is lehet kapni. A békésszentandrási szőnyegszövést bemutató kiállításon tallózhatunk a különböző szőnyegminták között, okosfalon kiválaszthatjuk a motívumokat, majd egy okosasztalon kikeverhetjük a nekünk tetsző színeket. A történelmet kedvezők egy speciális digitális vonalzón és az azon elhelyezett monitoron görhethetik végig a szőnyeggyártás múltját.

Kép: novekedes.hu

 

A múzeum több lépésben mutatja be, hogyan lesz a  gyapjúból szőnyeg, ennek során megismerhetjük a szőnyegszövő gépeket, s megtudhatjuk, hogy a legmívesebb szőnyegek egy-egy négyzetméterét akár egymillió csomó alkothatja. A Békésszentandráson készült szőnyegek díszitik többek között az Országház, a Magyar Állami Operaház vagy a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Óvárosháza (ma Bölcs Vár) termeit. Számos külföldi intézmény is innen vásárolt szőnyeget, például a washingtoni Fehér Ház, több Loire-menti kastély, a windsori kastély, valamint luxusszállodák és milliárdos sejkek.

Forrás: novekedes.hu

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL