Átadták Békésszentandrás legújabb szállodáját, amely egy szőnyegmúzeum is egyben

2023. október 12. 17:15 | Vincze Attila

Felavatták az egykori szőnyeggyár épületéből kialakított négycsillagos wellness hotelt és szőnyegmúzeumot csütörtökön Békésszentandráson. A térségi szinten is jelentősnek mondható turisztikai beruházás összesen négymilliárd forintból jött létre.

Az esemény egy török zenei és hastáncbemutatóval indult, utalva a helyi szőnyegkészítés régre visszanyúló hagyományaira. Ezt követően ünnepi köszöntőt mondott a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Rogán Antal az új szálloda kialakítását nagy jelentőségűnek nevezte, hiszen Magyarországon a turisztikai szektor a minden hozzá kapcsolódó ágazattal együtt a GDP 12-13 százalékát adja egy évben. Kiemelte: a turizmus számára az elmúlt évek nem voltak könnyűek, 2020 óta ugyanis a veszélyek korát éljük. Mint mondta, előbb a világjárvány, majd az orosz-ukrán háború, most pedig az izraeli események vannak nagy hatással a szektorra. Ugyanakkor leszögezte: 2022-ben és 2023-ban a turizmus mégis jól teljesített hazánkban.

 

 

A miniszter szerint a javuló számok a korszerűbb szálláshelyeknek is köszönhetőek. A kormány által elindított Kisfaludy programban 85 új szálloda épül vagy újul meg vidéken, emellett 600 panziónak és több mint 13 ezer egyéni szállásadónak adtak támogatást. Rogán Antal megjegyezte: külön öröm számára, hogy a beruházásban a korábbi szőnyegmanufaktúra épületének felújítása is megtörténhetett. 

– Jelentős részben ebből a szőnyegmanufaktúrából kikerült szőnyegek díszítik az Országház épületét és Békés vármegyéből érkezett szőnyegek láthatóak emellett a Karmelita kolostorban a kormányülés termében is. Hosszú időbe telt mire megszőtték, hiszen közel két évet vártunk rá, de végülis elkészült, ott van és minden alkalommal egy Békés vármegyei szőnyegen kell átmennünk, amikor a miniszterelnök és a miniszterek elfoglalják a helyüket a teremben – fogalmazott.

A térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta: nagyon fontos, hogy a környék egy ikonikus épülete újulhatott meg Békésszentandráson. Dankó Béla arról beszélt, hogy amióta a szőnyegek már nem itt készülnek, azóta igyekeztek megfelelő funkciót találni a százéves gyárépületnek, a térség turisztikai vonzerejének köszönhetően pedig hotelként működhet tovább. Emlékeztetett, hogy a beruházás mintegy negyven embernek ad helyben munkát, tehát minden egyes ötlet, ami munkahelyeket teremt, fontos a környékbeliek számára. A képviselő azt reméli, hogy többek között az M44-es gyorsforgalmi út fejlesztése által még több turista érkezhet majd a nagyközségre.

 

 

– A település méretéhez képest Békésszentandrásra is nagyon komoly fejlesztési források érkeztek az elmúlt években, hiszen 12 milliárd forint támogatást kapott a község, amelyből rendezvénytértől kezdve, a ravatalozó felújításon keresztül, belterületi útfejlesztésig sok minden megvalósult – magyarázta. 

A szálloda építtetője, a Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója felidézte a beruházás fontosabb mérföldköveit, számait. Barna Antal ismertette, hogy 2019 végén sikerült megvásárolni az előző tulajdonostól az épületet, ezután találták ki, mi legyen pontosan az új funkciója. Miután a szentandrási szőnyeg világhírű, ezért a nagymúltú épületet úgy szerették volna felújítani, hogy ehhez a minőséghez hű legyen és ezt a színvonalat mutassa majd a következő évtizedekben. A projekt összesen több mint négymilliárd forintba került, melynek a fele állami támogatás volt, így a pályázat nélkül nem jöhetett volna létre a felújítás. A terveket egy békéscsabai építész készítette, a kivitelezésen is többségében Békés vármegyei vállalkozások dolgoztak. 

 

 

– A hatvan alvállalkozó cég 85 százalékát Békés vármegyei vállalkozások tették ki és ebben a 300 emberben nincsenek benne azok, akik egyébként a háttérben a különböző üzemekben, például bútorgyárakban vagy lakatosüzemekben dolgoztak – részletezte.

Az épületegyüttest Mons. Szurovecz Vince plébános, békési főesperes, pápai káplán áldotta meg. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a résztvevők leleplezték a hotel bejáratánál lévő, a szálloda nevével fémjelzett táblát, majd az érdeklődőkkel együtt bejárták az épületet és környékét. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a szálloda október végén vagy legkésőbb november elején fogadhatja első vendégeit. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL