MSZP: veszélyben a csabai felsőoktatás

2017. január 30. 09:49 | Varga Diána

További lépéseket szorgalmaz a párt helyi szervezete a helyi felsőoktatás megmentésére, közleményben fejtették ki véleményüket.

"Vagy nem akarja, vagy egészen egyszerűen csak nem képes átlátni a békéscsabai felsőoktatás jövőjét a város papíron független polgármestere és fideszes alpolgármestere sem. Mostanra odáig jutott az egykor sikeres helyi főiskola, hogy alig pár száz diák koptatja a padokat, és gyakorlatilag bármelyik pillanatban lakatot tehetnek az intézményre" - írja szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Magyar Szocialista Párt békéscsabai szervezete. 

A közleményben arra emlékeztetnek: a múlt heti közgyűlésen is téma volt a megyeszékhelyen történő oktatás. Szarvas Péter akkor azt mondta, hogy stabilan menedzseljék a békéscsabai kampuszt, meg kell újítani a képzési struktúrát, és azt is hozzátette, hogy elégedetlen a marketinggel, amellyel a SZIE a képzéseit reklámozza. Elmondta még, hogy a SZIE a 2017-es őszi békéscsabai képzéseket - a közgyűlés kifejezett kérésének megfelelően - meghirdette, a 2018-as őszi képzéseket illetően „vonakodnak pozitív döntést hozni”.

Kiss Tibor alpolgármester pedig arról beszélt, hogy tárgyalásokat kezdtek a Szegedi Tudományegyetemmel, amely hajlandó lenne hét-nyolc felsőfokú szakképzést indítani Békéscsabán. Tárgyalnak mások mellett az Óbudai Egyetemmel is, az intézmény nyitott arra, hogy a nyomdász szakirányú képzése gyakorlati helyszíne Békéscsabán legyen. Kiss Tibor elmondta: arról is egyeztetnek, hogy esetlegesen egyes képzéseket teljes egészében a békési megyeszékhelyen folytasson az intézmény.

A közlemény így folytatódik: "A városvezetők nyilatkozatai után gyakorlatilag még egy teljes nap sem telt el, és a mértékadó felsőoktatási portál „Békéscsaba lehet az egyetlen megyeszékhely, ahol nem lesz felsőoktatás” címmel írt hosszú anyagot. Az Eduline.hu szerint hónapok óta aggódva beszélnek a békési megyeszékhely oktatói a Szent István Egyetemhez tartozó vidéki intézmény jövőjéről, mert a SZIE meg szeretne válni a békéscsabai intézménytől. A portálhoz már tavaly novemberben eljutott a hír, hogy veszélyben van a főleg gazdasági és pénzügyi képzéseket nyújtó békéscsabai felsőoktatás jövője.

Akárhogy is számoljuk azóta lassan négy hónap telt el. Mi csak azt nem értjük, hogy míg a polgármester – állítása szerint - gyakorlatilag már mindenkivel egyeztetett, mégsem tud épkézláb válaszokat adni a főiskolával kapcsolatos kérdésekre.

Nem is beszélve a kormánypárti alpolgármesterről, és városunk országgyűlési képviselőjéről, akik a jelek szerint szintén csak lapítanak, és semmit sem tesznek az ügy előremozdításáért. Itt hívnám fel egyébként polgármester-helyettes és a képviselő úr figyelmét, hogy a SZIE békéscsabai gazdasági karára 2011-ben 1150 hallgató járt, idén viszont a 400-at sem éri el ez a szám. A legutóbbi felvételi eljárás során voltak olyan szakok, amelyek nem indultak el, úgy hogy államilag finanszírozott férőhelyek megszűntek. Az infrastruktúra kihasználtsága 20-23 százalékos.

A békéscsabai kampuszon 300 millió forintos teher van, ez pedig ilyen csekély hallgatóval nehezen finanszírozható. Bár az országban láttunk példát arra, hogy a finanszírozási problémákat a kormányzat átvállalta. A kiváltott konstrukciók között szerepel a Nyugat-magyarországi Egyetem négy projektje, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem egy-egy és a Pallasz Athéné Egyetem két projektje. Békéscsaba még csak említésre sem került. Tárgyalni talán erről is kellett volna térségünk országgyűlési képviselőjének és polgármesterének, alpolgármesterének. Tehát: lehet, hogy tenni kellene valamit?" - zárul a közlemény.

FEL