MSZP: megoldások kellenek a pedagógusok ügyében, nem propaganda-konzultációk

2016. február 4. 14:58 | Varga Diána

A pedagógusok személyes részvételükkel és kiállásukkal megmutatták, hogy az oktatásban (is) olyan rendszerszintű problémák uralkodnak, amelyek orvoslása nem tűr halasztást - írja szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében Miklós Attila. Az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke hozzáteszi: tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, azért mert fel merték emelni a hangjukat, ki merték mondani a problémákat és a nem riadtak vissza demonstráció szervezésétől sem, a fiatalok jövőjének megalapozása és munkakörülményeik javítása érdekében. 

A tüntetéshullám kimondottan szakmai alapokról indult ki, hiszen a pedagógusok elsődleges feladata az oktatás és a nevelés, nem pedig különböző bürokratikus követelmények teljesítése lenne - szól a közlemény. Egy túlszabályozott, központosított rendszerben kell ma dolgozniuk, ahol csak álom a tanítás szabadsága, véli a politikus.

"A pedagógusok 25 pontban foglalták össze követeléseiket, amelyben többek közt a tankötelezettség 18 évre történő visszaállítását, az egyéni tanulási utak biztosítását, a diákok leterheltségének csökkentését és az intézmények önállóságának visszaállítását kérik, követelik. Mind-mind olyan felvetés, ami támogatásra érdemes, hiszen csak megbecsült, hivatására büszke, elégedett pedagógusok munkájának köszönhetően lesznek jókedvű, tanulni szerető és tanulni tudó gyerekek. Az egyetlen válasza a kormányzatnak a felvetett problémákra a konzultáció. Látható, hogy az eddigi „konzultációk” csak propaganda célokat szolgáltak ahelyett, hogy valós megoldásokat kerestek volna. A pedagógusok nem konzultációra várnak, hanem arra hogy nyugodt körülmények között végezhessék a munkájukat, gyakorolhassák választott hivatásukat" - írja Miklós Attila.

A közlemény azzal zárul: a Magyar Szocialista Párt már több törvénymódosítást beterjesztett és több javaslattal élt az oktatásban uralkodó káosz felszámolása érdekében. A párt véleménye szerint ahhoz, hogy az iskolák önállósága növekedjen meg kell szüntetni a KLIK-et, és az oktatás vezérgondolatává kell tenni, hogy a gyermekeket tanulni kell megtanítani.

FEL