MSZP: így kérdéses a hűtőház

2016. május 27. 13:00 | Fekete Kata

Aggódnak az MSZP békéscsabai képviselői az élelmiszeripari beruházások és a Szigligeti utcai óvodában lévő medence miatt. A párt képviselői azt is érthetetlennek tartják, hogy több száz millió forintos veszteséget tervezett az Alföldvíz Zrt. erre az esztendőre.

Kevesebb busszal, kevesebb járatot és kevesebb utat tervez a Dél-Alföldi Közlekedési Központ, mégis több pénzt kér – többek között ezt emelte ki Miklós Attila, az MSZP önkormányzati képviselője a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján. A képviselő azt is aggályosnak tartja, hogy az Alföldvíz Zrt. a 2016-os év gazdálkodására mínusz 243 millió forintot tervezett. Miklós Attila aggódik a szemétszállítás miatt is, az új rendelet szerint ugyanis az állam szedné be a lakosságtól a pénzt és osztaná vissza a cégeknek, de ez több helyen már most akadozik.

–  Állami rendelkezések miatt meg kellett állapítanunk a városnak a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégét, amelynek a finanszírozása jelen pillanatban augusztusig biztosított.  Reméljük, hogy addig az állam, a kormányzat eldönti, hogy mit szeretne tenni ezzel az ágazattal – mondta Miklós Attila.

Fülöp Csaba képviselő elmondta, a Modern Városok Programban az szerepel, hogy 20,3 milliárd forintból lehet megvalósítani a hűtőházat, a paradicsomfeldolgozót, a zöldségszárítót és az ehhez tartozó csomagolóüzemet. Ehhez képest csak másfél milliárd forintot kért a város a programon belül.

–  A miniszterelnök elé letett anyag azzal feltételez, hogy 18,8 milliárd forintot egyéb forrásból kell összeszedni a projektek megvalósítása érdekében – mondta Fülöp Csaba. -  Az egyéb források között fel van tüntetve a befektetői önerő, a befektető által felvehető hitel, növekedési hitel és egyéb források. Ilyen feltételek mellett veszélyben látom ennek a kulcsprojektnek a megvalósítását. A döntés annak tükrében még különösebb, hogy a piacra szánt 5,5 milliárdból 4,9 milliárdot kértek a Modern Városok Programon belül.

Fülöp Csaba szeretné, ha a Modern Városok Programba bekerülhetne a Szigligeti utcai óvodában egy uszodaépítés, mint tanmedence. A Szigligeti utcai medencét ugyanis több pénz lenne felújítani, mint amire számítottak. A képviselő-testület úgy gondolta, elég lesz a beázó tetőt megcsináltatni. A szakértők azonban rámutattak, hogy ha belekezdenek egy felújításba, akkor az egész medencének meg kell felelni a 2016-os előírásoknak és ez 113 millió forintba kerülne.

 

FEL