MSZP: Kevesebb vita, több konszenzus a ciklus utolsó közgyűlésén

2019. szeptember 20. 16:14 | Gyemendi Réka

Pénteken tartotta közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóját az MSZP Békéscsabai Szervezete. Miklós Attila önkormányzati képviselő, a szervezet elnöke és Fülöp Csaba önkormányzati képviselő az elmúlt öt évet is értékelte.

Miklós Attila a közgyűlést értékelve úgy fogalmazott: kicsit ünnepibb, visszafogottabb volt, kevesebb vitával, sokkal több kompromisszummal és konszenzussal, talán amiatt, mert ennek a ciklusnak az utolsó ülése volt. Ennek ellenére több fajsúlyos kérdést is tárgyaltak.

– Véleményem szerint ilyen volt a háziorvosi körzetek ellátása is. Márciusban kaptunk egy tájékoztató anyagot, amely kimondja, hogy körülbelül 2020-ig megoldott a háziorvosi ellátásunk ebben a formában. Én azt szeretném, hogy valamilyen ösztönző rendszerrel előrébb tudjunk lépni ebben az ügyben, hiszen a háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi praxisok nagyon fontos részei az alapellátásnak – fogalazott Miklós Attila.

Fülöp Csaba, az MSZP önkormányzati képviselője is elsőként a közgyűlésre reflektált. 

– Megtörtént a Szigligeti utcai tanmedence műszaki átadása, az önkormányzat a tegnapi döntéssel, költségvetési pénzek átcsoportosításával 3,8 millió forintot biztosított az induláshoz szükséges eszközök beszerezéséhez. Ennek köszönhetően rendelkezésre állnak majd azok az úszásoktatást elősegítő eszközök, amelyek a biztonságos üzemeltetést lehetővé teszik – ismertette az önkormányzati képviselő.

Fülöp Csaba továbbá kiemelte a köztéri kamerarendszer bővítésével kapcsolatos döntést is, mely szerint két forgalmas helyen fog az önkormányzat köztéri kamerákat elhelyezni. Ezek tesztüzemmódja a jövő héten kezdődik: az egyik kamerát az Áchim-lakótelepen, a másikat pedig a Kazinczy utcai üzletsornál helyezik el.

Az önkormányzati képviselők az elmúlt ciklust is értékelték. Miklós Attila elmondta, hogy nagyon sok döntést hoztak a ciklusban, ezek közül több vitákat is generált.

– Úgy gondolom, hogy nem szaladtam el a viták elől. Ilyenek voltak például az Alföldvíz Zrt.-vel, az Intercity vonattal vagy a főiskolával kapcsolatos kérdések. De említhetném a vagyonkezelő zrt.-vel és a hozzá kapcsolt cégekkel kapcsolatos elképzeléseket is. Ezekben sokszor nem értettünk egyet a város vezetésével, a város többségét adó frakcióval, de úgy gondolom, hogy ez rendben van. Remélem, hogy az új testületben azokra a problémákra is találunk megoldást, amelyekre ebben az öt évben nem sikerült – emelte ki Miklós Attila.

– A városi költségvetés működési főösszege 12-13 milliárd forint között alakult, de a végösszeg, amely TOP-os és Európai Uniós forrásokkal is kiegészült akár 40-50 milliárd forintot is elérte. Jól teljesítettünk a pénzek lehívása terén, amely a városfejlesztési kft. érdeme. Az is látható, hogy a beruházásokhoz egyre több önerő szükséges, mindezt csak hitelből tudja megtenni az önkormányzat – foglalta össze Fülöp Csaba. 

Az önkormányzati képviselők szerint több nyitott kérdés is maradt, így például a tömegközlekedés kérdése, vagy a Modern Városok Program, melyek fejlesztései közül jónéhány nem indult el. 

További programok »

FEL