MSZP: Az egészségügyi válság lehetőség vasútvonalak megszüntetésére?

2020. június 11. 19:18 | behir

A vasúti menetrend módosítása kapcsán juttatott el közleményt a Magyar Szocialista Párt Békés megyei szervezete, melyet az alábbiakban módosítás nélkül teszünk közzé.

"Az új vasúti menetrend bevezetése Békés megye közlekedését is nagymértékben érintette, átalakította. Nem előnyösen. Jelentősen csökkentette ugyanis az induló vonatpárok számát, és vannak olyan települések, amelyek között csak napi 1 vonatpár fog indulni. Néhány településen csak 2 vonatpár marad, a többi esetben vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat.

Részletesebben:

    • 125-ös vonalon 2 vonatpár marad, a többi esetben pótlóbuszok közlekednek. Az érintett települések: Szarvas, Csabacsűd, Orosháza, Tótkomlós Mezőhegyes.
    • 127-es vonalon 2 vonatpár marad, a többi esetben pótlóbuszok közlekednek. Az érintett települések: Vésztő, Szeghalom, Körösladány, Dévaványa, Gyoma.
    • 128-as vonalon 2 vonatpár marad, a többi esetben pótlóbuszok közlekednek. Az érintett települések: Kötegyán, Vésztő, Szeghalom, Füzesgyarmat.
    • Egy vonatpár marad Mezőhegyes és Újszeged illetve Orosháza és Szentes között.

 

Csak reméljük, hogy ez a menetrend nem a vidéki vasútvonalak megszüntetésének előkészítése, hiszen akkor ez a „vidék végső elsorvasztásra tett kísérlet”, ami „az ott élők komfortérzetének csökkenéséhez, a magukra maradottság érzésének eluralkodásához vezet”. Az idézetek Fideszes politikusoktól származnak 2007-ből.

A szakmai szervezetek a „baromság” és a „nevetséges” jelzőket használják, „értelmetlennek, de legalábbis kártékonynak” nevezik a módosításokat.  Az ország minden régiójában tiltakoznak az átalakítások miatt. Érdekes az indoklás, hiszen a hatalom az utasszám csökkenésére hivatkozik. Ez azonban annak köszönhető, hogy a járvány alatt meghozott korlátozásokat a lakosok betartották, az emberek otthon maradtak, nem vonatoztak. Így foglalható össze többek között az őrségi polgármesterek véleménye, ahol szintén sok települést hátrányosan érintett az új menetrend.

Aggodalomra ad okot, hogy ez egy járványügyi menetrend, ami persze a vasúttársaságtól megszokott késéssel érkezett. Ha igazak a hírek, akkor egyre kevesebb új megbetegedést regisztrálnak. Ha pedig egyre kevesebb az új megbetegedés, akkor miért van szükség járványügyi menetrendre? Ha valóban járványügyi intézkedésről lenne szó miért nem hamarabb vezették be ezeket a változásokat? Vagy valaki nem mond igazat?

A megyében eddig csak Macsári József, a járatritkításban érintett Szeghalom polgármestere tiltakozott. A Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke hallgat a kérdésben, pedig megyénk lakosainak többségét érintik a változások. Békés megye országgyűlési képviselői, Herczeg Tamás, Dankó Béla, Dr. Kovács József és Simonka György mit tettek a településeiket érintő változások ellen?  Kíváncsiak vagyunk, felemelik-e hangjukat ebben a kérdésben. Elvárjuk, hogy a vasutat használók, a térség érdekei mellett álljanak ki a bólogatás és automatikus gombnyomogatás helyett.

Egy vasútvonal megszüntetését hosszas egyeztetéseknek, hatásvizsgálatoknak kell megelőznie, és a térség infrastrukturális kártalanításának. A békés megyei MSZP szervezetek nem tudnak támogatni olyan változtatásokat, amelyek még nehezebbé teszik a Békés megyei települések megközelíthetőségét."

További programok »

Itthon

Szeptember 12-én és szeptember 19-én előrehozott lomtalanítás lesz Békéscsabán

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatja Békéscsaba lakosságát, hogy – a hulladékgyűjtési naptártól eltérően – a novemberben meghirdetett időpontot előrehozva, az I. körzetben 2020. november 7. (szombat) helyett 2020. szeptember 12-én (szombaton), a II. körzetben 2020. november 14. (szombat) helyett 2020. szeptember 19-én (szombaton) tartja a lomtalanítást.
13:33
FEL