Most zajlik az év utolsó nagy kick-box világbajnoksága Törökországban

2019. november 27. 18:22 | behir

November 23 és december 1 között rendezik meg az év utolsó nagy jelentőségű kick-box versenyét, a WAKO kick-box világszövetség Point-fighting, Kick-light, Full-contact és Formagyakorlat Világbajnokságát a törökországi Antalyában.

A versenyre 66 nemzet 702 sportolója küldte el nevezését, ebben benne vannak a magyar versenyzők is. Köztük van két Békés megyei: Hidvégi Nándor (Békéscsabai József Attila Lakótelepi TSE-Debreczeni-team) és Puravecz Péter (Contact KTSE Orosháza). Mind a két megyei versenyző optimistán tekint a világbajnokság elé – írja közleményében a Békés Megyei Harcművész Szövetség.

A versenyre a válogatott nagy része a dunavarsányi edzőtáborban készült. Hidvégi Nándor, aki a point-fighting 57 kg-ban lép majd küzdőtérre, már nem számít újoncnak a válogatottban, hiszen már tavaly is elindult – igaz, egy súlycsoporttal feljebb - az Európa-bajnokságon. Már rutinosabb, tapasztaltabb, s biztosan mindent megtesz majd a sikerért.

 

 

Hogyan sikerült a felkészülés?
– Nehéz volt hozzászokni az új környezethez, de a többi válogatott társamat jól ismertem. Új edzésformákkal az elején voltak problémáim, de aztán az első pihenő nap után visszajött a lendület, és közelítettem azt a formát, amit a világbajnokságon szeretnék elérni.

A sérülések nem sújtották?
– A tábor eleji fejfájást leszámítva szerencsére nem történt semmi, elkerült a sportsérülés. Kezd beállni a versenysúlyom is, időben meglesz.

Milyen formában érzi magát?
– Bizakodó vagyok, néztem az ellenfeleket, mindenki ellen száz százalékot kell majd nyújtanom, de bizakodom.

Esetleg egy tippelés?
– A helytállásban bízok, szerintem aprónak tűnő dolgok fognak majd dönteni.


Puravecz Péter, aki formagyakorlatban képviseli majd a magyar színeket, furcsa kettősségben van, hiszen a szövetségen belül ő a formagyakorlat szakmai részének irányítója és egyben most versenyzőként indul majd el.


Hány kategóriában indul majd a világbajnokságon?
– Négy kategóriában neveztek, de az kérdéses, hogy ezt fizikálisan hogy fogom bírni.

Melyik kategóriában indulna el szíve szerint?
– A kreatív formagyakorlatokban vagyok most jobb formában, ezek zene nélküli, tiszta technikákra épülnek. Mind a pusztakezes, mind a fegyveres kategóriában el szeretnék indulni.

Hogyan sikerült a felkészülés? Úgy hallottam, nem volt probléma mentes…
– Igen, mert egyrészt a hétköznapok megszokott feszültségei mellett készültem, munkahely, stressz, napi teendők. Másrészt a klubunkban az edzéseket is vezettem, s ráadásul egy betegségbe is „beleszaladtam” , tehát nem könnyű, de szeretnék mindent kihozni magamból.

Milyen mezőny várható?
– Nagyon érdekes az, hogy a formagyakorlatban meghatározó orosz és amerikai válogatott most nem az eddig ismert versenyzőket nevezte, új válogatottat hoznak majd.

Milyen eredményre számít?
– A kreatív formagyakorlatokban, ahol az akrobatika nem döntő tényező, bármi megtörténhet, így bízom abban, hogy eredményesen szerepelek majd.

Különleges tényező, hogy egyszerre szövetségi kapitány és versenyző is. Hogyan éli ezt meg?
– Ahogy telik az idő, inkább kapitány és edző szeretnék lenni, de most a média és a figyelem miatt az az első számomra, hogy valami maradandót produkáljak. De arról is szól, hogy tanuljak és lássak is, hiszen új mezőny, új technikák és új stílusok is feltűnnek majd.


Ez a világbajnokság az utolsó a tervek szerint, amit bontva két időpontban, két helyszínen rendeznek meg. A jövőben egy nagy monstre verseny dönt majd az EB és VB érmekről.

A csapatok november 23-án, szombaton és 24-én vasárnap érkeznek és mérlegelnek. November 25-én, hétfőn tartják a versenybírók eligazítását, az ország vezetők fogadását és a sorsolást. November 26-án, kedden 10-11 óra kötött rendezik majd a megnyitó ünnepségeket. A török szövetséget a látványra való kiemelt törekvés jellemzi, így biztosan most is szép ceremónia várható. A megnyitó után elkezdődnek a küzdelmi versenyek selejtezői. A formagyakorlatosak másnap, 27-én szerdán kapcsolódnak be a versengésre, és mind a négy napon versenyeznek majd.

A selejtezők november 29-én fejeződnek be és még aznap tartják majd a döntők nagy részét. A törökországi világbajnokság a döntőkkel és egy jó hangulatú Sayonara party-val zárul majd.

További programok »

Sport

FEL