Kick-box Európa-bajnokság – Értékelés csattanóval

2018. december 2. 13:46 | behir.hu

Múlt héten ért véget Mariborban a WAKO kick-box világszövetség point-fighting, light contact, full-contact és formagyakorlat Európa-bajnoksága. A korábbi években megszokott eredményesség jellemezte mind a senior, mind a masters (veterán) korosztály küzdelmeit. A magyar kick-box válogatott 31 országból összességében a harmadik helyen végzett,  eddigi eredményeihez és a magyar kick-box sport súlyához méltóan szerepelve.

A magyar szenior válogatott által szerzett öt arany, öt ezüst és hat bronzérem közül két bronzot Békés megyei sportoló szerzett. Opauszki Dávid (József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület, Békéscsaba) point-fighting 89 kg-ban és Puravecz Péter (Contact Kick-box és Thai-box SE, Orosháza) puszta kezes formagyakorlat versenyszámban léphetett a dobogó harmadik fokára. Rajtuk kívül a „lakótelepis” Hidvégi Nándor végzett 5-8 helyezés közt a point-fighting 63 kg-ban.

 

Puravecz Péter: A versenyt diplomáciai sikerként könyvelem el

 

Puravecz Péter az utóbbi években megmozgatta azt az „állóvizet”, ami a kick-box  formagyakorlat hazai versenyrendszerében volt. Már két éve Skopjeban, az Európa-bajnokságon bronzérmes lett, s idén megismételte ezt az eredményt. Ráadásul komolyabb és hosszabb tervekben is gondolkozik, hiszen a szövetség megbízta ennek a kevésbé eredményes szabályrendszernek a fejlesztésével.

Versenyzését így látta:  „A formagyakorlatok versenyszámokra szerdán és csütörtökön került sor. Nehézségként éltem meg hogy az egyes stílusokon belül a pusztakezes és fegyveres kategóriák egy napra voltak szervezve, ezáltal a mindkét kategóriában indulók fáradtak voltak és hibalehetőségek elé nézve mutatták be a második gyakorlatukat. A tatamin tapintható volt a feszültség a formagyakorlatok bemutatása során, mindenki hibázott, ellépések és botlások kísérték a gyakorlatokat. Amikor sor került a gyakorlatomra, az indulás határozott volt, és a tervezett szerint alakult, azonban a gyakorlat felénél egy nem pontos érkezést követően változtatnom kellett. Ugyan a dobogó 3. fokára segített a gyakorlatsor, de koránt sem vagyok elégedett, tökéletes gyakorlatsorral, bármi történhetett volna… A tanulság, belorusz ellenfelemmel beszélgetve, hogy a gyakorlatsor ismétlési számát meg kell emelni, megközelítőleg a 100 alkalomig. A versenyt diplomáciai sikereként könyveltem el, hogy az eddig is jó kapcsolatom Marco Pultke, német formagyakorlat szakág vezetővel szorosabb lett, közös edzőtáborról és versenymeghívásokról beszélgettünk, egyezkedtünk. A maribori EB további nagy sikere, hogy a Magyar Formagyakorlat egy elsődleges támogatóra tett szert az eredmények láttán.”

 

Debreczeni Dezső: A versenyzőim mindent megtettek

 

A point-fighting hosszú évek óta a legeredményesebb kick-box szabályrendszernek számít. A válogatott túlnyomó részben a Halker-Király Team versenyzőire épül, közéjük bekerülni már nagy fegyverténynek számít.
A point-fighting versenyzők edzője, a kilencszeres egyéni világbajnok Debreczeni Dezső elemezte tanítványai teljesítményét: a tisztes helytálláson kívül azért titokban reménykedtem éremben, elsősorban a mezőny ismeretében Opauszki Dávidtól. Az elsődleges célok teljesültek, versenyzőim mindent megtettek, de a végén, a vesztes mérkőzéseken reálisan jobbak voltak az ellenfelek.

 

 – A Halker-Király Team versenyzőin kívül a legtöbb versenyzőt a Lakótelepi SE delegálta.

 

– Igen, ez nagy öröm, hogy többen a felnőtt korosztályba, mezőnybe is beértek. Nagyon nehéz a felnőtt korosztályban versenyzőként tartani őket, hiszen elmennek más városba továbbtanulni, eltávolodnak a sporttól.

– Mennyire lesz ez folyamat hosszabb távon? Milyen az utánpótlás?

– Az utolsóéves juniorok még itthon vannak, Békéscsabán tanulnak, nem mennek el más településre. Viczán Roland, Laurincz Boglárka lehet utánpótlás, de hogy ki versenyez majd felnőttként, nagy kérdés. Opauszki Dávidról tudom, hogy hosszabb távon a sporttal szeretne foglalkozni, ő marad, ugyanúgy Hídvégi Nándor is. A többieket majd látjuk.

– Sportszakmailag miben kellene esetleg változtatni?

– Változtatni kell a felnőttek felkészülésén, teljesen más kell legyen az utánpótlás korosztály munkájánál. A felnőttek fő versenyei a világ-és Európa-bajnokságok ősz végén, tél elején vannak, Így nekik meg kell találni a lehetőséget, hogy ősszel is legalább három nemzetközi versenyen vehessenek részt. A mérkőzéseiken is látszott, hogy kevesebbet versenyeznek. Nehéz olyan versenyt a közelben találni, ami a felkészülést igazán szolgálja. Van ilyen verseny Hollandiában, Angliában, de ezek borzasztó sokba kerülnek, és az utánpótlás versenyeztetése így is felemészti az anyagi  forrásokat. A jövő évi világbajnokságra felkészülés pénzbe fog kerülni, s nem ártana, ha nagyobb támogatást kaphatnánk a felnőtt versenyzők felkészülésére!

 

A WAKO kick-box sportot felveszik az olimpiai bizottság által elismert sportok közé

 

 S a történet csattanója: ülésezett Tokióban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Azt a döntést hozta többek között, hogy a WAKO kick-box sportot az olimpiai bizottság által elismert sportok közé veszik fel. Több évtizedes munka érett be többek között Mike Andreson alapító, Georg Brückner, Ennio Falsoni, dr. Leyrer Richárd, Borislav Pelevic és a mai vezetők, tagok, sportolók, edzők áldozat vállalásával. Óriási lépés, hiszen ez a küszöb, s elkezdődhet a munka azért, hogy a kick-box sport az olimpiai játékok műsorára is felkerüljön.

„Ez a döntés az egész világon hatalmas presztízst jelent a kick-boxnak, és rendkívül sok területre kihat majd. Nincs ez másképpen Magyarországon sem, csak hogy egy példát említsek: eddig a diákolimpiákon és egyéb versenyeken elért eredményeink nem számíthattak be a középiskolai és egyetemi felvételik pontszámába. Ez az elismerésnek köszönhetően megváltozhat majd, így a fiatal sportolóinknak többet tudunk majd nyújtani. Emellett persze fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a sportágban kifejezetten jók állunk a sportdiplomácia területén, világszinten pedig az egyik legeredményesebb nemzet vagyunk.” – mondta Galambos Péter a Magyar Kick-box Szövetség elnöke.

A tavalyi kick-box világbajnokságnak Budapest adott otthont, ahol a magyar válogatott második helyen végzett az éremtáblázaton. Szintén másodikak lettek fiataljaink az idei korosztályos vb-n, jövőre pedig hazánk rendezheti az utánpótláskorúak Európa-bajnokságát.

 

További programok »

FEL