Modern Városok Program – Fejlesztés a nyomdászképzésben

Egy közel másfél milliárd forintos fejlesztést terveznek a nyomdászképzés területén.

A Modern Városok Program keretében egy közel másfél milliárd forintos fejlesztést terveznek a nyomdászképzés területén. A kor követelményeinek megfelelő tanműhelyt, úgynevezett mini nyomdát hoznak létre, ahol a tanulók mesterfokon sajátíthatják el ezt a szakmát. Megyénkben mintegy száz vállalkozás foglalkoztat nyomdászokat.

Amellett, hogy egyre nagyobb szükség van jól képzett nyomdászokra, a munkaerő-elvándorlás rányomta a bélyegét erre a szakmára is. Utánpótlásra van szükség: évente mintegy 500 új nyomdászt tudnának foglalkoztatni csak az itteni cégek. Ez azonban nem egyszerű.

– A nyomdász szakma olyan speciális, ahol fontos, hogy ugyanolyan gépekkel, ugyanolyan körülmények között tanulhassanak az iskolában, mint amilyennel a nyomdában dolgoznak. Könnyebbség viszont, hogy közben mégsem kell felelősséget vállalniuk a munkájukért addig, amíg nem sajátították el a szakma minden csínját-bínját. Tehát az 1,4 milliárd forintos fejlesztés nagy segítség – mondta Vlcskó Pál, a Békéscsabai Szakképzési Centrum szakképzésért felelős főigazgató-helyettese.

A most kialakítandó műhely a nyomdászképzés bázisa lehet ebben a régióban. Ez a nyomdaipari és a kiadványszerkesztő technikusoknak is nagy segítség lesz a jövőben. Az elmúlt években a békéscsabai nyomdász társadalom folyamatosan bővült. Az iskolából kikerülőket azonnal felveszik a nyomdák. Aki későn jelentkezik, nem jut frissen végzett munkaerőhöz.

– Egyre több kollégát foglalkoztatunk – erősítette meg Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója. – A mi cégünknél körülbelül 200 fős növekedés volt az elmúlt évben és ehhez nyilván szakember kell. Miután speciális iparágról beszélünk, nem tudjuk sem rövid időn belül betanítani, sem a piacról gyorsan megszerezni, ezért szükséges az utánpótlás biztosítása.

A szakemberek szerint azért is kiemelt fontosságú ez a projekt, ami több pillérből tevődik össze. A felnőttképzés nagy hangsúlyt kap a jövőben, emellett pedig az a diák, aki nem akar főiskolára menni, két év alatt versenyképes szakmát szerezhet. Most a közel másfél milliárdos fejlesztésnek köszönhetően a tanműhely fog megépülni.

Megosztás:

Címke: ,