Modern városok – Békéscsaba benyújtotta valamennyi fejlesztési tervét 

Valamennyi, a Modern Városok Programban szereplő fejlesztési tervet benyújtotta a békéscsabai önkormányzat az érintett minisztériumoknak – nyilatkozta a békési megyeszékhely polgármestere csütörtökön az MTI-nek.

Valamennyi, a Modern városok programban szereplő fejlesztési tervet benyújtotta a békéscsabai önkormányzat az érintett minisztériumoknak – nyilatkozta a békési megyeszékhely polgármestere csütörtökön az MTI-nek. Szarvas Péter (független) ismertette: az egyik legnagyobb volumenű projekt a paradicsomsűrítmény- és zöldségszárító üzem, valamint egy új hűtő, fagyasztó és feldolgozó üzem kialakítása. Erre Orbán Viktor kormányfő áprilisi látogatásakor 12 milliárd forintot ígért, az önkormányzati és az állami források mellett befektetőket is bevonnának. Az önkormányzat egy működési modellre tett javaslatot, indokoltnak tartaná, hogy a befektetői körbe termelő vállalkozásokat is vonjanak be, hogy lehetőség szerint a termelés, a gyártás és a kereskedelem egy kézben összpontosuljon – mondta. A polgármester szerint a legjobban a Nyomdaipari Országos Képző és Oktató Központ alapításának tervei állnak, az elképzelések szerint 2018 februárjában kezdené meg a működést a központ a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola és Kollégium bázisán. A központ elindulásának feltétele lenne a tanműhely bővítése, valamint az eszköz- és géppark fejlesztése, amire 1,4 milliárd forintot fordítanának. A nyomdaipari duális képzés modelljének kidolgozására 50 millió forintot, a meglévő kollégium bővítésére és felújítására 407 millió forintot szánnának, uniós forrásokat is igénybe vennének – ismertette. A nyomdaiparban országosan húszezer ember dolgozik, jelenleg 330-an tanulnak nyomdásznak, közülük 105-en Békéscsabán. A középtávú cél évi 400-600 szakember képzése. A vásárcsarnok 5,2 milliárd forintból tervezett fejlesztése is halad, az építész által kidolgozott látványterveket benyújtották az illetékes szaktárcának – közölte a polgármester.

A békéscsabai reptér 4,1 milliárd forintos fejlesztésénél a város azt javasolja, hogy a jelenlegi 1,3 kilométeres kifutópályát hosszabbítsák meg legalább 2 kilométeresre, hogy az nagy gépek fogadására is alkalmas legyen. Emellett tervezik a fogadó, kiszolgáló és irányító épületek és hangárok felújítását; valamint egy olyan informatikai biztonsági rendszer beüzemelését, amely sötét, ködös időjárás esetén is lehetővé teszi a fel- és leszállást. Ugyancsak a legösszetettebb projektek közé tartozik az energetikai program, amelynél a miniszterelnök egy munkacsoport létrehozására tett javaslatot. A csoport kormányzati delegáltjai már megvannak, az önkormányzat elkészítette a fejlesztési javaslatokat, de egyeztetésre még nem került sor – mondta a városvezető. Szarvas Péter kifejtette: most tudták meg, hogy Békéscsaba 1 milliárd forintot nyert az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán a CsabaPark fejlesztésére. A beruházás a meglévő utak, mosdók és parkolók fejlesztését célozza; a Modern Városok program keretében pedig a CsabaPark III. ütemét valósítanák meg, családi attrakciókkal, kalandparkkal és csónakázótóval bővítenék a jelenlegi fesztiválhelyszínt. Kérdésére válaszolva a városvezető elmondta: egy kormányhatározat értelmében Békéscsaba a TOP-ból 2020-ig 13,2 milliárd forint helyett 14,9 milliárdra pályázhat. A plusz 1,7 milliárdból energetikai és iparterület-fejlesztéseket hajtanának végre, jelenleg egyelőre a pályázatok tervezésénél tartanak. Szarvas Péter hangsúlyozta: valamennyi benyújtott fejlesztési elképzelésről folyamatosan konzultálnak az illetékes minisztériumokkal, abban bízik, hogy néhány programterv konkrét megvalósításáról a közeljövőben önálló kormányhatározat születik. Az M44-es gyorsforgalmi útról szólva elmondta: várhatóan hamarosan kihirdetik a Tiszakürt és Kondoros közötti szakasz kivitelezőjét, és még idén megkezdheti a győztes a munkát.

forrás:MTI

Megosztás:

Címke: , ,