Mobilapplikáció az autizmussal élők könnyebb hétköznapjaiért

2018. április 19. 11:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az autizmussal élők mindennapjait megkönnyítő, új alkalmazást fejleszt ki mobiltelefonra és táblagépekre az Autisták Országos Szövetsége. A „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” elnevezésű projektet egy békéscsabai tájékoztatón mutatta be a szervezet elnöke.
Az új mobilapplikációt az Autisták Országos Szövetsége az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival közösen kezdte el fejleszteni. A szoftver folyamatábrákat is tartalmaz majd azért, hogy segítse az autisták önállóbb életvitelét.

– Ez az applikáció azokat a segédeszközöket helyettesítheti, amelyeket az autisták most is használnak a mindennapokban. Ilyen például a napirend, a folyamatábrák, illetve a kommunikációs kártyák, amelyek az egyes élethelyzetekben a folyamatok megtervezését, előrejelzését, bejósolhatóságát biztosítja a számukra – foglalta össze a fejlesztés lényegét Kővári Edit, az Autisták Országos Egyesületének elnöke.

 

 

Segítő szakemberekkel közösen zajlik a munka

A „DATA” rövidítésű fejlesztés célja, hogy a gyakorlatban is hasznos segítséget nyújtson a felhasználóknak. Ezért az országos szövetség egy tájékoztatóra, valamint egy beszélgetésre hívta tagszervezeteinek segítő szakembereit. A szoftver kialakításánál a mobil alkalmazás fejlesztői figyelembe veszik a szervezetek munkatársainak észrevételeit.

 

– Az Autisták Országos Szövetsége konzorciumi partnerként dolgozik együtt az ELTE egyik munkacsoportjával, akik a szakmai hátteret biztosítják, illetve informatikai csoportot is bevonunk, akik magát az applikáció fejlesztését végzik majd – avatott a részletekbe Horhi Anett, a DATA-projekt szakmai vezetője

 

A több mint 450 millió forintos fejlesztés januárban kezdődött el, és a mobilalkalmazás első tesztváltozata idén őszre készül el. Ezt követően a felhasználók visszajelzései alapján változtatnak rajta, ha szükséges. 2019-ben már minden érintett ingyenesen elérheti az applikációt, sőt, lehetősége lesz 300 telefont, vagy táblagépet igényelni a program segítségével.

 

 

További programok »

FEL