Békéscsabán mutatták be az autizmussal élőknek kifejlesztett magyar applikációt

2020. február 14. 14:10 | D. Nagy Bence

Békéscsabán tartottak előadást az Autisták Országos Szövetségének és az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának munkatársai. A rendezvényen egy új, autizmussal élő személyeknek kifejlesztett szoftvert mutattak be a közönségnek.

DATA, vagyis „Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” címmel indított kezdeményezést az Autisták Országos Szövetsége és a ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja 2018-ban. A két intézmény egy magyarországi informatikai céggel partnerségben egy applikációt fejlesztett ki autizmussal élők számára.

– A célcsoportunk az autizmusban érintett gyermekek és felnőttek. Az ő életüket szeretnénk támogatni egy olyan szoftverrel, amely a hozzátartozó applikációval új formában segíthet a mindennapok során – mondta el Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

Az elnök hozzátette, hogy a szoftver az autista személyeket lépésenként, az adott személy megértési szintjének megfelelően vezeti végig egy esemény, nap vagy akár egy hét megtervezésében.

 

A DATA-applikáció (kép: Bagi József)

A DATA-applikáció (kép: Bagi József)

 

A szoftver prototípusának elkészültét egy nagyjából egyéves fejlesztési időszak előzte meg, amely során az applikáció tervezőfelületét alakították ki.

– Minden autista személy más, ennek megfelelően az igényeik is nagyon különbözőek. Ugyanakkor az autizmusból adódó jellegzetes gondolkodási, megismerési utak, viselkedések támogatása egy egzakt rendszeren belül tud működni, egy jól ismert, kidolgozott módszertan mentén – emelte ki Vargáné Molnár Márta, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának kutatója.

Az ingyenesen letölthető DATA-applikáció szélesebb körű tesztelése a következő három hónap során, közel 500 szülő, autista személy és szakember közreműködésével indul el. A folyamatosan bővülő szoftver a tervek szerint nyár végén válik elérhetővé.

 

További programok »

Itthon

FEL