Kékbe öltözött a Jókai Színház az autizmus világnapja alkalmából

2019. május 12. 16:47 | Gyemendi Réka

"Ragyogjon a színház kékben" – Az autizmus világnapjához kapcsolódva az Aut-Pont Alapítvány szombaton este várta az érdeklődőket Békéscsabán, a Jókai színház elé. Az Autizmus Világnapja alkalmából a világ számos nagyvárosában kékre világítanak egy-egy nevezetes épületet. Békéscsabán a Jókai Színház borult kékbe, ahol több mint nyolcvan gitáros várta az érdeklődőket egy közös éneklésre.

 

 

Békéscsaba polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: az autizmussal élők velünk vannak, velünk élnek. Találkozunk velük az óvodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben és munkahelyeken. Mindez azt jelenti, hogy a társadalmak, a közösségek többségének fokozottan kell figyelni rájuk.

– Aki kicsit is foglalkozott az autizmussal, az tudja, hogy számukra az empátia, a törődés, a gondoskodás rendkívül fontos. Ma már talán a legtöbb ember számára ismert, hogy az autizmussal élők nem csodabogarak, hanem ugyanolyan érző szívű, jól gondolkodó, mély érzésű emberek, mint a társadalom többsége. Békéscsabán ebben nagy szerepe volt annak, hogy már kilencedik éve szervezi az Aut-Pont Alapítvány április 2-hoz kötve a gitáros esteket, ahol a zenészek, érdeklődők kifejezik figyelmességüket az autizmussal élők iránt – fogalmazott Szarvas Péter. Hozzátette: Békéscsabán az a dolgunk, hogy figyeljünk az autizmussal élőkre és olyan magatartást tanúsítsunk, amely számukra megnyugtató.

 

Kép: Bucsai Ákos

 

A „Ragyogjon kékben” akció egy amerikai kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a magánszemélyek és vállalkozások figyelmét az autizmussal élő emberek élethelyzetére, szükségleteire, az őket támogató szervezetek, intézmények támogatásának fontosságára. Budapesten először 2010-ben a Parlament kupolája öltözött kékbe, 2011-ben egyetlen vidéki helyszínként Békéscsabán szervezték meg a különleges programot.

Minden 68. ember életét az autizmus befolyásolja. Magyarországon 145 ezer, Békés megyében 5700, Békéscsabán 850 autista ember él. Általános tapasztalatok szerint a közszolgáltatások igénybevétele során rendszeresen tapasztalják a diszkriminációt az autizmussal élő személyek és családtagjaik. A köznevelési és az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, a közigazgatási és a hatósági eljárások alkalmával gyakran kerülnek megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe autizmussal élő társaink kommunikációs és szociális hátrányaik mentén.

További programok »

FEL