Mit tegyünk, ha a gyermekünk ki akar törni a házi gasztrokaranténból?

2020. március 27. 16:48 | Such Tamás

„Anya, mikor csinálsz már paradicsomlevest betűtésztával?” – sóhajtott fel a minap egy ismerősöm kisfia, az iskolabezárás negyedik napján. A kaja elkészült, majdan az anyuka az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon létrehozott egy menzás-csoportot.

„Először azon gondolkodtam a barátnőimmel – meséli az anyuka, azaz a békéscsabai Mikó Melinda Tímea –, hogy létre kellene hozni a konyhás nénink csoportját. Szimultán pedig kezdtem besokallni, hogy a koronavírussal kapcsolatban számos oldalon elszabadult a pokol. Így léptem, és megszületett a kizárólag politikamentes Menzás ebédek Home School/Office idejére című FB-csoport.”

Az admin nő hozzáfűzi, akik eddig csatlakoztak, azok nagyon jól érzik ott magukat. Többek között javában zajlik egymás közt a recept-cserebere. Amúgy a paradicsomleves betűtésztával című történet mindent visz, de népszerű a tojásleves és a tökfőzelék is.

„Persze tisztában voltam azzal is, hogy a benti kondér ízét úgysem tudom utánozni!” – fűzi hozzá.

 

Paradicsomleves betűtésztával

A kanálban épp a HU olvasható - kiváló magyar termék

 

Prohászka Béla, a Mintamenza Program szakmai vezetője mindezzel kapcsolatban elmondja: eleve egy üstben 300 liter leves fő, így jobban összeérnek az íznek, mint egy kisebb tálban. De például ilyen a bolognai spagetti esete is: legalább 20 kiló hús fő egyszerre az üstben. Ráadásul a nagy mennyiségben elkészített ételnek más az íze, illata, szaftja, állaga.

„A tradícionális paradicsomleves titka pedig az – folytatja –, hogy 30 éve ugyanazt a sűrített paradicsomot használjuk hozzá, amely a fantasztikus színét, illatát, ízvilágát adja. Azonfelül az utóbbi években sokkal változatosabb alapanyagok jelnetek meg a hazai piacokon.”

 

***

Más, de annyira azért nem:

Évekkel ezelőtt vásároltunk egy Paradicsomleves betűtésztával tasakot, amelynek az volt a hátulján feltüntetve: „nyomokban tejet, tojást és halat tartalmazhat". A tej, a tojás még OK., de a hal?

Egy békéscsabai háziasszony szerint a leves (por) valószínűleg egy olyan üzemben készül, ahol többek között halat is feldolgoznak. „Fújjjj – kommentálja –, nem akarok belegondolni, hogyan érintkezik a hal a paradicsomlevessel!"

 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészei

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház - Paradicsomleves betűtésztával című darabja (Czumbil Emőke, Biró Gyula és Köböl Lilla)

 

Közben eszembe jutott, hogy 2014-ben, Lackfi János ugyanezzel a címmel, azaz Paradicsomleves betűtésztával megjelentett egy kötetet. (Azóta már bestseller; mi több, ’15-ben a Békéscsabai Napsugár Bábszínház is felvette a műsorára.) Így Messengeren megkérdeztem az írót a paradicsomleves-halas kombóról, amelyre ezt a választ kaptam:

"Szerintem az úgy volt, hogy paradicsom-szüretkor váratlanul egy nagyobb halraj cikázott el a mező fölött, és néhány vigyázatlanabb példány belegabalyodott a paradicsomtövekbe, aztán a munkaerőpiaci szörfözők áldozataként mentek a levesbe. Annyival több kiló lett a leadott paradicsom. Máskülönben, ha jól megnézzük, nyomelemekben szinte minden termék tartalmazhat mogyorót. Ezt én a gyári mókusok villámgyors manővereinek tudom be: hirtelen átspuriznak az üzemen, és sosem tudni, hol ejtenek el egy szem mogyit... (Prózaibb lelkek azt rebesgetik, hogy a gyári levegőben mogyoróliszt, halliszt, tejpor, tojáspor lebeg nagyon kicsi koncentrációban, de én az efféle pletykáknak sosem adtam hitelt.)"

 

Lackfi János

Lackfi János, mögötte Herczku Ágnes somolyog

 

Szóval, akkor mit tegyünk, ha a gyermekünk kiakar törni a házi gasztokaranténból? Be kell lépni a Menzás ebédek Home School/Office idejére… FB-csoportba!

 

 

További programok »

Kultúra

FEL