Mit ér a pénzünk Békés megye ingatlanpiacán? 

2020. december 10. 13:38 | behir.hu

Magyarország ingatlanpiacán a fővárosban a legmagasabbak a négyzetméter árak. Ugyanakkora keretösszegből Budapesten egy kisebb garzonlakást tudunk csak vásárolni, míg ezzel szemben a vidéki városokban és településeken már egy nagyobb családi ház tulajdonosai is lehetünk. Cikkünkben betekintés nyerhetünk, hogy Békés megye egyes településein mit is ér valójában a pénzünk.

 

A gyulai házak árai elég borsosak a megyében

Az ingatlannet.hu Békés megye egyes településein eladásra kínált családi házainak átlagárait vizsgálta az októberi hónapban. Házak tekintetében a legmagasabb átlagár Gyulán volt. Itt egy családi ház átlagosan 220 ezer Ft/m²-be került, így 20 millió forintból a városban egy 90 négyzetméter nagyságú házat kaphattunk.

Ebben az időszakban Békéscsabán ennél jóval alacsonyabb áron, átlag 170 ezer forintért hirdettek meg egyetlen négyzetmétert. A korábbi példában is vett 20 millió forintból így egy 120 m²-es családi házat lehetett kapni a megye székhelyén.

Békéscsabától alig 40 kilométerrel arrébb, Orosházán, egy házat 140 ezer Ft/m²-es átlagáron kínáltak eladásra a tulajdonosok. Ehhez képest Békésen átlagosan 30 ezer forinttal olcsóbb volt a házak kínálati átlagára. Tehát Orosházán és Békésen 20 millió forint egy 140-180 m² alapterületű házat ért.

Továbbra is a családi házakat nézve a megyében a legalacsonyabb négyzetméter árak Szarvason voltak idén októberben. Ebben a városban ezen típusú ingatlanok 100 ezer Ft/m²-es átlagáron keringtek a piacon. Ez alapján az általunk meghatározott 20 millió forintos keretösszeg Szarvason 210 m²-rel volt egyenlő.

 

Családi házak átlagárai Békés megyében. Forrás: ingatlannet.hu

Családi házak átlagárai Békés megyében. Forrás: ingatlannet.hu

 

Alacsony lakásárak Orosházán

Békés megyében a családi házakhoz képest a lakások drágának tűnhetnek, de az országos lakáspiaci árakat nézve a Békés megyei árszínvonal nem mondható magasnak. A már sokat emlegetett 20 millió forint Gyulán egy 74 m²-es, Békéscsabán egy 80 m²-es téglalakást ért, de már Orosházán 90 m²-t.

Békés megyében a téglaépítésű lakásokhoz képest viszonylag alacsonyabb négyzetméter árakon lehet panellakásokhoz jutni. Gyulán a meghatározott keretösszegből egy 80 m²-es panelt lehetett vásárolni. Meglepő módon Békéscsaba tégla- illetve panellakásait is közel azonos 250 ezer Ft/m²-es átlagáron kínáltak eladásra.

Békéscsabával ellentétben Orosházán, a téglalakások és panellakások októberi négyzetméter árai között 50 ezer forintos különbség volt. Orosházán 20 millió forint átlagosan egy 90 m²-es téglalakást ért, viszont panellakásból már 115 négyzetmétert is lehetett kapni.

 

Lakások átlagára Békés megyében. Forrás: ingatlannet.hu

 

Összességében elmondható, hogy a nagyobb városokban jóval borsosabbak az ingatlanárak. Viszont, ha egy fél órás autóúttal arrébb, egy kicsit kisebb településen nézelődünk, akkor már jóval többet érhet pénzünk és jóval nagyobb ingatlant vásárolhatunk. Az emberek nemcsak emiatt gondolkoznak el a vidékre költözésen, hanem a koronavírus miatt is. A járványidőszakban ugyanis felértékelődtek a zöldövezetek. A vírus árak és kereslet szempontjából sem volt kíméletes, van olyan város, ahol az árcsökkenés a 10%-ot is elérte.

 

További programok »

Gyula

Klasszikusok dallamok csendülnek fel a legszebb magyar kastélyokban

Az elmúlt 10 évben közel negyven kastély és vár újult meg, hirdetve és megőrizve ezeréves múltunkat, szép és kalandos történelmünket. Nagyrészt ezekre a helyszínekre látogat el az EMMI kulturális államtitkárságának támogatásával Rákász Gergely orgonakoncert-sorozata.
18:00
FEL