Mire figyeljünk a babatermékeknél?

2016. július 7. 17:34 | behir.hu

A napokban látott napvilágot a hír, hogy egyes babapopsi krémek és hintőporok összetétele veszélyes lehet a bábákra. A fogyasztóvédelem 40 babaápoló terméket vizsgált, melyek közül hat esetben merült fel termékbiztonsági probléma.

Az újszülöttek, a csecsemők és a kisbabák életében a bőrük egyik leginkább problémás része a pelenkával fedett bőrterület. A vizeletből és a székletből kémiai anyagok szabadulhatnak fel, melyek megváltoztatják a bőr pH értékét, és irritációt, bőrelváltozást, gyulladást okozhatnak. Ezt a problémát a jó nedvszívó-képességű nadrágpelenkák nagymértékben csökkentették, de továbbra is elengedhetetlen a babaápolási kozmetikumok használata.

Molnár Rúzsa Kriszta két hete adott életet harmadik kisbabájának. Mint mondja, egy-egy pelenka csere során csak akkor használ krémet, ha valóban szükséges. És ilyenkor is kizárólag az orvos által felírt termékeket alkalmazza.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei 21-féle hintőporon és 19-féle babakrémen végeztek ellenőrzést. A vizsgált 40 termék közül 6 esetben merült fel termékbiztonsági probléma. Mikrobiológiai szempontból viszont a mintavételezett termékek mindegyike megfelelt az előírásnak. A vizsgált hintőporok közül egy tartalmaz olyan tartósítószereket, amelyek a címkén nem kerültek feltüntetésre (a Cao Natur BABAHINTŐPOR Búzavirág és Körömvirág kivonattal). Három hintőporban pedig olyan tartósítószer található, amelyet a címkén nem tüntettek fel, illetve a címkén nem olvasható a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen" mondat, mely jogszabályi kötelezettség (kétféle Dino Babahintőpor Kamilla és aloe vera kivonattal készítmény és Trompy TALCO PERFUMADO Babahintőpor).

Az általunk megkérdezett védőnő szerint érdemes az első időszakban a pelenkázás során az orvos által felírt termékeket használni. Ugyanakkor több fórumon is olvasható, hogy minden esetben kerüljük a parabéneket, a triklozánt, a fenoxietanolt, mivel nem ismerjük hosszú távú hatásait az ezekkel a gyakran használt tartósítószerekkel vagy antibakteriális anyagokkal való ismételt érintkezésnek.

 

 

FEL