Mintegy hétmillió forintból fejlesztik a Békési Kishajó Kikötőt

2024. április 10. 19:31 | Kovács Andrea

A Békési Kajak-Kenu Club több mint 7,2 millió forint pályázati támogatás mellett, kevesebb mint 1 millió forint önerővel kiegészítve fejlesztheti idén nyáron a Békési Kishajó Kikötőt. Az elnyert összegből napelemes lámpatesteket, rendezvénysátort és új irodakonténert szereznek be. A fejlesztésről szóló szerdai sajtótájékoztatón a kikötőben történt fakivágásról is szó esett.

Az elmúlt napokban ugyanis elég nagy port kavart a kishajó kikötőn belüli és melletti állami területen történt fakitermelés. Kálmán Tibor polgármester elmondta, hogy a kivágott nyárfák a véderdő részét képezték, különleges feladatuk volt, hiszen az árvízvédelmet szolgálták, és az esetleges jégzajlásoktól is védték a területet. Ugyanakkor már hosszabb ideje tervezték a 35 éves fák kivágását, hiszen mindemellett balesetveszélyesek voltak, számos problémát okoztak, többször a tűzoltókat is ki kellett hívni a letört ágak és a kidőlt fák miatt.

– Az önkormányzat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal és az erdészeti hatósággal együttműködve próbálta megtalálni a legjobb megoldást, de kénytelenek voltunk elfogadni, hogy a kiöregedett fákat ki kell termelni. A Békési Kishajó Kikötő területének kezelését az önkormányzat hamarosan átveszi és attól kezdve saját szakembereinkkel őshonos platánokat és fűzfákat fogunk ültetni a területre. Első körben mindössze 10 fát, de a későbbiekben egy fás, ligetes rész kialakítása a cél – hangsúlyozta Békés polgármestere.

 

 

A Békési Kajak-Kenu Club a Leader pályázaton nyert támogatásból egyrészt energetikai fejlesztést eszközöl, melyben nyolc közvilágítású lámpát napelemesre cserélnek, illetve az őrszolgálat szempontjából nagyon fontos két reflektor is napelemes rendszerű lesz – tájékoztatott Dobi István, a klub elnöke.

– Emellett eszközbeszerzésre is lehetőséget kaptunk, amely a turisztikai vonzerőnket növelheti. A tizenhét éves elavult irodaházat lecseréljük egy új, modern konténerre, amely reményeink szerint kiszolgálja majd a vendégek igényeit. Továbbá egy 7x14 méteres rendezvénysátrat telepítünk a Fedélzet nevű teraszunkra, szintén a vendégek igényei és a tervezett nagyobb programok miatt – mondta.

Hozzátette: a beruházásokat a nyár folyamán hajtják majd végre de úgy, hogy ez nem fogja zavarni a kikötő üzemeltetését és a vendégek kényelmét.

 

Galéria

 

További programok »

FEL