Nagy Attila: Várjuk már, hogy költözhessünk az új munkacsarnokba

2020. február 12. 08:43 | Hidvégi Dávid

Magabiztosan nyerte a középdöntős csoportját a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület U19-es csapata. A megyeszékhelyen rendezett fordulóban mind a három mérkőzését sima 3-0-es eredménnyel zárta a csabai alakulat. Az utánpótlás vezetőedzője kiemelte, hogy várják már a röplabda akadémia felépülését.

A Gödöllőt, a székesfehérvári MÁV Előre Röplabda Akadémiát és a BVSC-Zuglót és könnyedén, sima 3-0-ás végeredménnyel győzte le a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület U19-es együttese. A korosztályok szakmai munkájáért Nagy Attila felel, aki a hétvégi utánpótlás tornán adott interjújában beszélt a BRSE utánpótlás csapatainak helyzetéről.

 

behir.hu: Az első mérkőzésük a Gödöllő ellen volt, mennyire volt elégedett a csapata játékával?

Nagy Attila.: Felemás érzéseim vannak. Hozzánk, az U19-es és az U21-es csapathoz csatlakozik három, illetve négy felnőtt játékos, a 12-es, 14-es keretünkhöz. Emiatt a pályán lévő csapat nem edz együtt, így a röplabdázás fontos elemei még nem állnak a rendelkezésünkre. Gondolok itt egy stabil nyitás-fogadó vagy egy feladó-ütő kapcsolatra, ezekben még akadnak hibák, de van még időnk az országos döntőig, hiszen a felnőtt bajnokság hamarabb ér véget. Tehát 5-6 hét múlva a teljes keret a rendelkezésünkre áll. A Gödöllő sem érkezett teljes kerettel, így nagy tudásbéli különbség volt a játékban a mi javunkra, amelyet a megnyert szettek is jól mutatnak, azonban szükség van a gyakorlásra, de örültem, hogy mind a három szettet abszolváltuk.

 

 

behir.hu: A többi csapat milyen játékerőt képvisel?

N. A.: Játszottunk már ebben a körben egymás ellen, hiszen a csoportgyőztesek középszakaszában járunk. Elődöntőben van mind a négy csapatunk, illetve van egy másik, ugyanilyen csoport is. Az elődöntő tizenkét csapatos, ahová lentről csatlakozik még négy csapat, akik most azért vívnak, hogy idekerüljenek hozzánk. Ezek háromszettes meccsek voltak és az előző fordulóban is hasonló arányban, simán nyertünk minden mérkőzést. A végére ismét bejött a papírforma.

 

behir.hu: Összességében, hogy szerepelnek az utánpótlás együttesek? 

N. A.: Mindig elmondom az ilyen kérdésekre, hogy alapvetően nem az aranyérem megszerzése a cél. Bár egy sportolónak és egy edzőnek ezt is jelenti a siker, hiszen az egész évben elvégzett munka visszaigazolása az érem megszerzése. Az utánpótlás-nevelésünk alapvető funkciója az, hogy a játékosokat neveljünk a felnőtt csapatnak. Minden bajnokságnak úgy indulunk neki, hogy legyenek olyan jó játékosaink, akiket majd be tudunk vetni a felnőtt csapatnál. Ezt a célt ebben az évben teljesítettük, hiszen Rády Boglárka és Szűcs Gréta személyében két játékos is a felnőtt csapat környékére jutott, Boskó Ágnes pedig már be is mutatkozott, ő szintén a saját utánpótlásunkból került föl.

 

 

behir.hu: Melyik csapatnak volt az a célja, hogy érmes pozícióban végezzen a bajnokság végére?

N. A.: Az összes csapatunk mindig országos döntős elvárásokkal indul. 2005 óta korosztályoktól függetlenül mindig bejutottunk az országos döntőbe, ami az idén sincs másként. Három korosztályban is címvédők vagyunk, hiszen tavaly három döntőt nyertünk. Szinte veretlenül menetelünk, de becsúszott egy-egy vereség a kisebb korosztályokban, bár nem a tétmérkőzéseken. Minden korosztályunk: az U15, az U17, az U19 és az U21 gyakorlatilag már elődöntőben van és az országos döntő várományosa, így azon leszünk, hogy ezek a korosztályok minél fényesebb éremmel jöjjenek majd haza.

 

behir.hu: Hamarosan megnyílik a Békéscsabai Röplabda Akadémia, ez mennyire fogja befolyásolni a szakmai munkát? Milyen változások lesznek?

N. A.: Az akadémia egyedülálló létesítmény lesz, de az akadémia szót még mindig egy kicsit elcsépeltnek érzem, hiszen a létesítmény egyelőre még csak munkacsarnoknak nevezhető. Három olyan pályával rendelkezik majd az épület, amelyeknek egy úgynevezett kifutó részük is lesz, amelyek szélessége az alapvonalaknál durván 5-5 méter, az oldalvonalaknál pedig 3,5 méter. Ezek hatalmas területek. Sok falfelület is lesz, ami a képzésben és a nevelésben nagyon fontos, ráadásul a saját otthonunk lesz. A jó infrastruktúra elengedhetetlen, de kell majd egy jó logisztika, hiszen ott a kiemelt csapataink fognak zömében edzeni. Ez egy nemes szakmai feladat nekem is, hogy összehangoljam U11-től egészen U21-ig a megfelelő edzésmennyiséget és a teremkihasználtságot. Óriási lökést fog adni az, hogy nem 5-6 teremben kell másokkal mindig egyezkedve, innen negyedórát, onnan tíz percet lecsípve edzenie a csapatokat a kollegáknak. A magunk urai lehetünk, már nagyon várjuk, hogy költözhessünk.

 

Galéria

További programok »

FEL