Minden fontos, ami valódi értéket képvisel – Villáminterjú Szigeti Antallal

2021. április 8. 08:26 | Csiffáry Zsuzsanna

Szigeti Antal, a Páduai Szent Antal Plébánia plébánosa büszke arra, hogy nagy családban nőhetett fel, illetve sok szeretetet kapott. Hozzátette: nemcsak a szeretet, de az összetartás is jellemzi családját. Fontos számára a hit, remény, a szeretet, valamint minden valódi értéket képviselő történés, amely építi az emberek lelkét, legyen szó művészetről, zenéről.

Szigeti Antal, a Páduai Szent Antal Plébánia plébánosa nemrég nyilatkozott arról, hogy nagyon fontos a templom orgonájának megbecsülése, mivel drága hangszerről van szó. Hozzátette, hogy az orgonát nem hiába hívják a hangszerek királynőjének. Villámkérdéseinkből többek között az is kiderül, hogy milyen a zenéhez való viszonya.

 

1. Reggelenként mi az első gondolata?

Szívem első gondolata hozzád szál fel, Istenem, te őriztél meg az éjjel, maradj is én velem. Imával és szent misével kezdem a napot. Így megy ez gyerekkortól kezdve.

 

2. Ha hozzá jutna egy nagyobb összeghez, mire fordítaná?

Folytatnám azt, amit eddig csináltunk a társaimmal, csak nagyobb volumennel. Így a nagyobb összeget leginkább másokra fordítanám, hiszen ami szükséges, mindenem megvan.

 

3. Melyik ételt nem bírja megenni?

Nincs ilyen étel. (Nevet)

 

4. Mire a legbüszkébb?

A nagycsaládomra, hogy tízen vagyunk testvérek és mindannyian, beleértve a szüleimet is összetartóak vagyunk és szeretetben nőttünk fel, szeretetben élünk.

 

5. Mivel lehet kihozni a sodrából?

Azzal, ha valaki túl erőszakos.

 

6. Milyen értékeket helyez előtérbe?

A lelki dolgokat, a keresztény erényeket, ilyen például a hit, remény, szeretet. Ezen felül minden, ami művészet, zene. Mindent fontosnak tartok, ami valódi értéket képvisel, ami építi az embereket.

 

7. Más szakmában eltudná-e képzelni magát?

Diák koromban erősen vonzódtam a zenei pályához, de egy erős hívást kaptam fentről, s elhatároztam, hogy pap leszek.

 

8. Változtatna-e valamin az életében?

Mindentől megszabadulnék, ami felesleges, ami földi és teljesen Isten felé fordítanám az életemet, és a megmaradt értékeket képviselném továbbra is, ami a hitemből fakad.

 

9. Ha a világban tehetne valami nagy dolgot, mi lenne az?

Minden emberhez eljuttatnám az evangélium örömhírét, például azt, hogy Krisztus feltámadt. Ha hiszünk benne és követjük őt, mi is feltámadunk.

 

10. Van kedvenc olvasmánya? Mi az és miért?

A Biblia, mert ez a mindennapi kenyerünk, lelki táplálékunk. Ami emellett még nagyon érdekel, az a Megmaradtam hírmondónak című könyv, ami egy tanúságtétel. Egy ruandai leányról szól, aki keresztény és a népírtás idején lelkileg is kikerült ebből a történetből.

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL