Minden érzékszervükre számítanak – keresik az év pálinkás bonbonját

2025. május 8. 16:18 | Bere Mátyás

A 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként hirdették meg idén is az Év Pálinkás Bonbonja elnevezésű versenyt. A megmérettetésre összesen 143 nevezés érkezett az ország számos pontjáról, valamint a Felvidékről. A verseny érzékszervi bírálatát csütörtök délelőtt tartották Gyulán, az Almásy-kastélyban.

– A tavalyinál tízzel több nevezés érkezett a versenyre. A zsűri négy bizottságban bírál, háromfős csoportokban közösen értékelik a bonbonokat, amelyek kapcsán konszenzusra kell jutniuk – fogalmazott Varga-Bora Tímea főszervező.

A versenyen négy kategóriát hirdettek, melyekből az öt legjobb közül kerül majd ki a kategóriagyőztes és azok közül pedig az abszolút győztes, az év pálinkás bonbonja. Az eredményhirdetés pedig a Gyulai Pálinkafesztiválon lesz, a szombati napon, június 7-én.

 

 

A versenyigazgató, Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő kiemelte, hogy rendkívül izgalmas és színes a bonbonok zsűrizése, nem mellesleg már harmadik alkalommal rendezik meg ezt a nemzetközi versenyt.

– Öröm számunkra, hogy rekord mennyiségű bonbon érkezett a megmérettetésre, de ez kifejezetten nagy kihívás a zsűrinek. A cél az volt, hogy az elsőszámú hungarikumot, a pálinkát minél több formában mutassuk meg, kiemelten azt, hogy a pálinka rendkívül jó harmóniában van a csokoládéval és ezt már az elmúlt évek is bizonyították – fogalmazott Fabulya Attila.

Pálinkaszakértőként, sommelierként azt vizsgálják, hogy maga a párlat hogyan tud a csokoládéval egy olyan egységet, harmóniát alkotni, ami minden fogyasztó számára új világot mutathat.

 

 

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, cukrászmester hangsúlyozta: pozitívum, hogy minden bizottság asztalánál ül egy-egy pálinkás szakember is.

– A pálinka egy jól alkalmazható ízesítő, akár fűszerként is értelmezhető. Ez így van fagylaltnál, süteménynél, de akár a bonbonoknál is. Öröm számunkra, hogy a csokoládé, a magyar cukrászat és a pálinka egy versenyben szerepel – fogalmazott a szakember, majd elmondta, hogy ezzel mindkét szakma népszerűbbé válhat. Hozzátette, hogy Magyarországon rengeteg magas minőségű alapanyag elérhető, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű ezekkel dolgozni, tehát rengeteg szakmai tudás kell egy nyertes bonbonhoz.

 

Galéria

 

Pataki Ádám cukrászmester elmondta, a zsűri azt figyelte, hogy az édesség elkészítéséhez használt alapanyagok mennyire jelentek meg a kóstolás során.

– A versenyzők számára kemény feladat az, hogy amikor több alapanyagot párosítanak – például diót, karamellt bármiféle gyümölccsel –, az összetevők egyensúlyban legyenek. Vannak olyan alapanyagok, amelyek sokkal karakteresebbek, akár egy kávé, egy étcsokoládé, nagy mértékben el tudja tolni a végeredmény ízét – fejtette ki a mester.

További programok »

FEL