A szervezől közleményükben azt írták, a verseny célja, hogy népszerűsítsék a hungarikumnak számító magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeit; továbbá előmozdítsák az együttműködést a szakma és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek között.
A megmérettetésre magyarországi és határon túli kézművescsokoládé-műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, séfek és egyéb édesipari termékeket előállítók jelentkezhetnek a gyulaipalinkafesztival.hu oldalon.
Nevezni április 12-ig lehet négy kategóriában, krémtöltelékes kézműves bonbonokkal, birspálinkával készült édességekkel, cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentesen, valamint IR-barát és vegán módon készült kézműves pálinkás termékekkel, továbbá oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbonokkal. A versenyen induló vállalkozások a termékek előállításához kizárólag kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatják fel.
A beküldött termékeket cukrászmesterekből, csokoládémesterekből, édesipari és pálinkás szakemberekből álló zsűri értékeli a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján; a megjelenést, a szerkezeti felépítést, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást is pontozzák majd.
Az eredményeket a XXIV. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki május 18-án. A legjobb termékek arany, ezüst és bronz minősítést kapnak, emellett megválasztják a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbont, a legjobb birspálinkás bonbont, a legjobb „mindenmentes” kézműves pálinkás bonbont, a legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbont és az év pálinkás bonbonját.
A közleményben emlékeztetnek: Magyarország első pálinkásbonbon-versenyét tavaly rendezték meg először két kategóriában.
Forrás: Gyulai Hírlap